Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Formula 1: Opt echipe din zece se rup de FIA şi îşi fac propriul campionat! "Marele Circ", în pragul colapsului

Formula 1: Opt echipe din zece se rup de FIA şi îşi fac propriul campionat! "Marele Circ", în pragul colapsului

Formula 1: Opt echipe din zece se rup de FIA şi îşi fac propriul campionat! "Marele Circ", în pragul colapsului
Sursa foto: max mosley
19 Iun 2009   •   12:22

Ferrari, Renault, Brawn GP, BMW-Sauber, McLaren, Red Bull, Toro Rosso şi Toyota, toate acestea sunt echipe bine cunoscute de suporterii motosportului. Totuşi, din sezonul 2010, acestea vor lipsi din Formula 1 din cauza conflictelor cu intransigenta FIA, iar locul lor va fi luat de trei debutante: Campos, US F1 şi Manor. Este acesta sfârşitul Formulei 1?
Max Mosley a ţinut cu orice preţ să nu ţină cont de dorinţele echipelor aflate în competiţia "Marelui Circ" şi a impus un prag maxim al bugetelor de 40 de milioane de lire sterline, aproximativ 46,6 milioane de euro. Echipele cu tradiţie în Formula 1, obişnuite să cheltuiască sume uriaşe într-un sezon de Formula 1, nu au acceptat acest lucru şi au încercat să negocieze cu FIA pentru a ajunge la un compromis. Mosley, însă, nu a dat nici un semn de flexibilitate şi, deşi echipele anunţaseră că ar putea participa la ediţia din 2010, şi-au schimbat decizia, aruncând în aer lumea sportului pe patru roţi.
"Echipele nu pot face mai multe comprimisuri la valorile fundamentale ale acestui sport şi refuză să îşi schimbe decizia anterioară de a nu participa la Campionatul Mondial al F1 din 2010. Aceste echipei nu mai au, în consecinţă, nici o alternativă decât să demareze pregătirile pentru organizarea unui nou campionat care să reflecte valorile participanţilor şi partenerilor lor.", au comunicat cele opt echipe prin intermediul asociaţiei lor, FOTA, potrivit Eurosport.
Din cele zece echipe participante în acest an, doar Williams şi Force India declarând că vor participa sezonul viitor necondiţionat şi anul viitor, iar cele opt echipe care se retrag îşi fac deja planurile pentru viitor.
"Marii piloţi, vedetele, mărcile, sponsorii, promoterii şi companiile asociate în mod istoric cu cel mai înalti nivel al motorsportului vor face parte din acest nou campionat", au comunicat echipele, sigure că nu îşi vor pierde publicul fidel.
Echipele şi-au exprimat şi dezamăgire profundă pentru politica FIA, de a renunţa la multe circuite europene şi americane foarte îndrăgite, introducând în grilă Grand Prix-uri în Asia sau Orientul Mijlociu, precum cele din Malaysia, Abu Dhabi, Singapore sau Bahrain.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Formula 1 auto FIA Ferrari Brawn GP
Parteneri
Termoenergetica opreşte apa caldă în 100 de blocuri din Bucureşti
x close