Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Hamilton a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Formula 1 (VIDEO)

Hamilton a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Formula 1 (VIDEO)

Hamilton a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Formula 1 (VIDEO)
02 Noi 2008   •   20:59

După un sezon captivant, cu şapte câştigători de curse, şi patru piloţi în vârful clasamentului intermediar, nimeni nu reuşise să scape în campion mondial înainte de ultima cursă a sezonului.
Etapa de final a anului vedea primii doi piloţi la diferenţă de şapte puncte- 94 la 87 de puncte în favoarea lui Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) faţă de Felipe Massa (Ferrari).
Cu opt tururi înainte de final, Massa conducea în faţa lui Alonso, Raikkonen şi Hamilton. Condiţii în care britanicul era campion mondial.Cu cinci tururi pâna la final a început însă şi ploaia, ce putea schimba claculele piloţilor. Când mai erau două tururi, Hamilton pierde poziţia cinci, ceea ce însemna un rămas bun de la titlul mondial. Reuşeşte să revină în ultimele curbe, după ce Timo Glock (Toyota) pare să cedeze poziţia, şi ia titlul mondial la un punct diferenţă, exact aceeaşi ?distanţă? cu care anul trecut a ratat titlul mondial. Massa este învingător pe circuitul de acasă, Sao Paolo, dar titlul merge în Marea Britanie. La 23 de ani şi 301 zile,Hamilton devine cel mai tânăr campion mondial din istorie spulberând recordul anterior al lui Alonso.
Cu trei minute înainte de start a început şi ploaia la Interlagos. Deşi hamilton era cotat cu mai multe aptitudini de a conduce în asemenea condiţii, cu siguranţă emoţiile au fost mari date fiind condiţiile dificile. Astfel, toate strategiile anterioare deveneau inutile. Pe lângă schimbatul cauciucurilor, era luat de calcul şi faptul că nici o echipă nu avea setări pregătite pentru un asemenea circuit ud, la toate antrenamentele şi calificările fiind cer senin.
Cursa a fost întârziată 10 minute, pentru ca echipele să se pregătească să facă faţă noilor condiţii de alergat pe circuit.
După start, Hamilton reuşeşte să îşi menţină poziţia, dar la primul viraj, Coulthard şi Piquet sunt implicaţi într-un accident. David Coulthard îşi încheie astfel cariera în Formula 1 după numai o curbă în ultima cursă. Safety car-ul iese pe pistă, în timp ce Massa este în frunte. Deja după 10 tururi de pistă, piloţii încep să intre la standuri pentru a-şi schimba cauciucurile, pe măsura ce pista se usca după scurta ploaie de dinainte de start. La reintrarea pe circuit Hamilton iese pe locul şapte, dar trece repede de Trulli, care pierde mai multe locuri după ce derapează într-o curbă. Când mai erau 27 de tururi, Massa era pe locul 1, in vreme Hamilton stătea ?confortabil? pe locul cinci ce îi asigura titlul mondial.
Hamilton s-a născut pe 7 ianuarie 1985,iar la 10 ani l-a abordat pe Ron Dennis, bossul de la McLaren Mercedes, căruia i-a spus că ar vrea să concureze pentru el. Trei ani mai târziu semna cu echipa. După ce a câştigat British Formula Renault, European Formula 3 si campionatul GP2 ,a devenit pilot al McLaren F1 in 2007.

De la debut a stabilit sau egalat mai multe recorduri
Cele mai multe podiumuri consecutive de la debut: 9
Cele mai multe podiumuri consecutive pentru un pilot britanic: 9
Cel mai tână pilot care a condus campionatul mondial: 22 ani, 4 luni şi opt zile
Cele mai multe victorii în sezonul de debut: 4
Cele mai multe pole position în sezonul de debut: 6



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Lewis Hamilton Felipe Massa Formula 1
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close