Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Max Biaggi şi-a anunţat retragerea din motocilism, la 41 de ani

Max Biaggi şi-a anunţat retragerea din motocilism, la 41 de ani

Max Biaggi şi-a anunţat retragerea din motocilism, la 41 de ani
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.T.    |    07 Noi 2012   •   17:48

La 41 de ani, după peste 350 de curse şi şase titluri mondiale, Max Biaggi şi-a anunţat retragerea din motociclism.

„Plec din postura de campion mondial, pentru a-i da spaţiu omului Biaggi, care timp de mulţi ani a fost «strivit» de pilotul Biaggi”, a declarat italianul.

Anunţul retragerii a fost făcut la Vallelunga, în apropiere de Roma, locul în care, acum 24 de ani, cel poreclit Mad Max sau Împăratul Romei începea o carieră fantastică.

Biaggi lasă în urma sa 370 de curse (215 în Motomondial şi 155 în Superbike), dintre care a câştigat 63. A cucerit şase titluri mondiale, patru la clasa 250 şi alte două în Superbike. Probabil că marele său regret rămâne lipsa unui triumf la clasa regină, însă a avut ghinionul de a fi contemporan cu australianul Mick Doohan şi cu un alt italian, Valentino Rossi.

„Sunt fericit că totul s-a încheiat acum, nu vreau să fiu precum politicienii care ţin de scaun. Am renunţat la un an de contract cu Aprilia identic cu cel actual”, şi-a explicat Biaggi decizia, adăugând că va continua să colaboreze din afara pistei cu fosta sa echipă.

Născut la Roma, pe 26 iunie 1971, Max Biaggi a fost, la fel ca toţi italienii, pasionat de fotbal în copilărie. Viaţa avea să i se schimbe la 17 ani, atunci când a primit cadou de ziua sa o motocicletă. Din acel moment, nu a mai privit înapoi.

Debutul în Motomondial şi l-a făcut în 1991, la clasa 250, iar un an mai târziu a obţinut şi primul succes al carierei, la Kayalami, ca pilot al celor de la Aprilia. Alături de aceeaşi echipă a cucerit şi cele dintâi titluri mondiale, în perioada 1994-1996, înainte de a repeta performanţa şi în 1997, cu Honda.

Firesc, a urmat trecerea la clasa 500, actuala Moto GP, unde a debutat fulminant: pole-position, cel mai rapid tur şi victorie în Grand prix-ul Japoniei, la Suzuka, în 1998. Din păcate pentru el, nu a reuşit niciodată să devină campion mondial la clasa regină, terminând de câte trei ori pe locul 2 şi locul 3.

În 2005 a evoluat pentru ultima oară în Motomondial, apoi, după un an de pauză, a început să concureze în Superbike, competiţie pe care a câştigat-o de două ori, în 2010 şi în acest an.

Deşi mulţi consideră că ar mai putea concura la nivel înalt, Biaggi a decis că este vremea să renunţe şi să se concentreze pe viaţa de familie. Spune însă că este fericit să o facă „pe două picioare, fără accidentări sau alte sechele” şi, mai ales, „fără regrete”.

×
Subiecte în articol: retragere Moto GP roma
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close