Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Auto/Moto Momentul de cumpănă din viaţa şi cariera lui Mika Hakkinen: Accidentul de la Adelaide din 1995

Momentul de cumpănă din viaţa şi cariera lui Mika Hakkinen: Accidentul de la Adelaide din 1995

Momentul de cumpănă din viaţa şi cariera lui Mika Hakkinen: Accidentul de la Adelaide din 1995
de M.T.    |    31 Mai 2013   •   13:51
Mika Hakkinen, ambasadorul global Johnnie Walker pentru promovarea consumului responsabil de alcool şi dublu campion mondial de Formula 1 cu echipa McLaren, va fi prezent în Bucureţti pe data de 5 iunie, pentru a transmite consumatorilor români mesajul “Nu te urca la volan sub influenţa alcoolului”.

În cadrul unui eveniment public care va începe la ora 17.30 şi va avea loc la Băneasa Shopping City, în parcarea exterioară, Mika Hakkinen va parcurge un circuit închis la volanul maşinii Join the Pact Caparo T1, una dintre cele mai rapide din lume.

Prezenţa fostului pilot în România reprezintă un eveniment foarte important pentru fanii Formulei 1 din ţara noastră, finlandezul fiind unul dintre numele importante ale acestui sport la sfârşitul anilor '90 şi începutul anilor 2000, perioadă în care a cucerit două titluri mondiale consecutive şi a obţinut o altă clasare pe podium, pe poziţia a doua.

A fost apogeul unei cariere de 11 sezoane în Formula 1, o carieră începută în 1991, în Phoenix, Statele Unite, ca pilot pentru Lotus, şi încheiată în 2001, la volanul maşinii McLaren.

Cu 20 de victorii de etapă, 51 de clasări pe podium şi aflat de 26 de ori în pole position, Hakkinen a primit probabil recunoaşterea supremă a valorii sale din partea germanului Michael Schumacher, care l-a desemnat cel mai puternic rival pe care l-a avut. Orice comentariu în plus este de prisos, atunci când o astfel de declaraţie vine din partea unui adversar care a concurat de asemenea împotriva lui Ayrton Senna sau Alain Prost.

Însă cariera şi, mai ales, viaţa, lui Mika Hakkinen puteau fi altele, dacă un accident produs în 1995, la Adelaide, în Australia, nu ar fi avut un deznodământ fericit.

În noiembrie 1995, piloţii şi echipele din Formula 1 se pregăteau pentru ultima cursă a sezonului, Marele Premiu al Australiei. O etapă fără o miză deosebită, în condiţiile în care Michael Schumacher îşi asigurase deja al doilea titlu mondial consecutiv, în timp ce echipa germanului, Benetton-Renault, nu mai putea pierde primul loc la constructori.

Cu toate acestea, weekendul de la Adelaide se putea încheia tragic, în calificări, Mika Hakkinen pierzând controlul monopostului McLaren şi izbindu-se de parapetul de protecţie din jurul pistei.

Contactul a fost unul violent, iar Hakkinen a fost accidentat grav. Când echipele de salvare au sosit la locul accidentului, finlandezul era vânăt la faţă din cauza faptului că nu putea respira, iar din gură îi curgea sânge.

Echipa medicală, condusă de profesorul Sid Watkins, delegatul FIA, nu a avut altă soluţie decât să realizeze pe loc o traheostomie, o operaţie care presupune o incizie la nivelul traheei, în care este introdus un tub prin care pacientul poate respira fără a-şi folosi nasul sau gura.

Intervenţia promtă a doctorilor s-a dovedit salvatoare. Hakkinen a fost transportat la spital, chiar dacă în stare gravă, iar în zilele următoare şi-a recăpătat cunoştinţa. Recuperarea sa a decurs fără probleme, iar finlandezul nu şi-a pus în niciun moment problema că ar putea renunţa la cariera de pilot: „Singurul mod în care îţi poţi învinge teama este să o înfrunţi. Deci trebuie să pilotez din nou”.

La începutul anului 1996, McLaren a organizat un test privat pentru a vedea care e starea pilotului nordic. Mika s-a dovedit a fi la fel de rapid ca întotdeauna. Restul a devenit istorie.

×
Subiecte în articol: accident Formula 1 McLaren
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close