Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Brazilia a câştigat Cupa Confederaţiilor, după 3-0 în finala cu Spania

Brazilia a câştigat Cupa Confederaţiilor, după 3-0 în finala cu Spania

Brazilia a câştigat Cupa Confederaţiilor, după 3-0 în finala cu Spania
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    01 Iul 2013   •   11:05

Brazilia a oferit o adevărată demonstraţie de forţă în finala Cupei Confederaţiilor, pe care a câştigat-o cu 3-0 în faţa Spaniei, anunţându-se astfel una dintre marile favorite de la Cupa Mondială de anul viitor.

Actul final al Cupei Confederaţiilor din acest an, un duel între echipa cu cele mai multe titluri mondiale şi cea care a câştigat ultimele trei turnee finale importante, a reprezentat aperitivul perfect pentru Mondialul din 2014.

Succesul Braziliei, al patrulea în această competiţie (record) şi al treilea consecutiv, oferă linişte şi încredere pentru pregătirea turneului final naţionalei conduse de Luiz Felipe Scolari. Istoria spune însă că niciodată echipa care a câştigat Cupa Confederaţiilor nu a reuşit să repete succesul în anul următor, la Cupa Mondială, dar Selecao speră să contrazică tradiţia, profitând de avantajul terenului propriu şi construind în continuare pe această victorie.

Finala de pe stadionul Maracana nu a avut practic istoric. Brazilienii au deschis scorul încă din minutul 2, prin Fred, care a profitat de o bâlbâială în apărarea iberică, pentru ca Neymar să stabilească scorul primei reprize cu un minut înainte de pauză, cu un şut violent la colţul scurt, la care totuşi Casillas putea face mai mult.

La două minute de la reluare, Fred a făcut dubla şi a înlăturat orice dubiu privind echipa câştigătoare. Spania putea marca totuşi golul de onoare, dar Sergio Ramos a ratat un penalty uşor acordat de arbitru.

Mai mult decât atât, campioana mondială şi europeană a încheiat meciul în inferioritate numerică, după ce Pique a fost eliminat în urma unui fault comis asupra lui Neymar, viitorul său coechipier de la FC Barcelona.

A fost primul eşec suferit de Spania într-un meci oficial după o serie pozitivă de 29 de partide fără înfrângere. De cealaltă parte, Brazilia încheie Cupa Confederaţiilor cu cinci victorii din tot atâtea jocuri, confirmarea unei superiorităţi evidente de-a lungul întregii competiţii.

De altfel, fotbaliştii ţării gazdă şi-au tras partea leului şi în ceea ce priveşte premiile individuale ale turneului. Astfel, Neymar a fost desemnat cel mai bun jucător de la Cupa Confederaţiilor, el fiind urmat de Andres Iniesta şi de un alt brazilian, Paulinho. De asemean, Julio Cesar a fost numit cel mai bun portar.

Cu cinci goluri marcate, patru dintre ele într-un singur joc, cel cu Tahiti, Fernando Torres a câştigat titlul de golgheter. Tot de cinci ori a înscris şi Fred, dar brazilianul a petrecut mai multe minute pe teren, astfel că s-a mulţumit doar cu Gheata de Argint, în timp ce Neymar a completat podiumul, cu patru goluri.

În finala mică, la Salvador, Italia a învins naţionala Uruguayului cu 5-4, în urma loviturilor de departajare. Squadra azzurra a condus în două rânduri, graţie golurilor reuşite de Astori şi Diamanti, dar sud-americanii au revenit de fiecare dată prin Cavani, care a marcat o dublă.

La loviturile de departajare, Buffon a parat execuţiile slabe ale lui Forlan, Caceres şi Gargano, în timp ce italienii au irosit un singur penalty, prin De Sciglio, astfel că echipa lui Cesare Prandelli s-a impus cu 3-2 şi, la un an după ce a jucat finala Campionatului European, a cucerit medalia de bronz la Cupa Confederaţiilor.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close