Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Cel mai bogat om din lume a devenit acţionar majoritar la Real Oviedo

Cel mai bogat om din lume a devenit acţionar majoritar la Real Oviedo

Cel mai bogat om din lume a devenit acţionar majoritar la Real Oviedo
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.T.    |    19 Noi 2012   •   12:46

Real Oviedo, una dintre echipele de tradiţie ale fotbalului spaniol, a fost foarte aproape să dispară, din cauza problemelor financiare. Însă o campanie începută de un jurnalist pe Twitter şi achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al clubului de către mexicanul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, deschid noi perspective pentru fomaţia asturiană.

Pentru a evita dispariţia, Real Oviedo avea nevoie să strângă 1,9 milioane de euro până pe data de 17 noiembrie, astfel că acţiunile clubului au fost scoase la vânzare. Oricine putea deveni acţionar la Oviedo dacă plătea 11 euro pentru o acţiune.

Surprinzător, campania s-a bucurat de un mare succes, în special datorită eforturilor depuse pe reţelele de socializare, mai ales Twitter, de jurnalistul Sid Lowe, un specialist al fotbalului iberic şi cunoscut fan al asturienilor.

În acest fel, în utlimele două săptămâni, fanii din întreaga lume au adus clubului mai mult de 1,9 milioane de euro, suma necesară supravieţuirii. Întreaga poveste a ajuns şi la urechile lui Carlos Slim, care a catalogat gestul ca fiind „extraordinar”.

Mai mult decât să laude ataşamentul fanilor, magnatul mexican a decis să acţioneze şi a plătit 2,5 milioane de dolari pentru a deveni acţionar majoritar al clubului.

„Este strict o investiţie sportivă, de pe urma căreia sper să profite clubul şi fanii săi. Această investiţie va încerca să-i susţină pe jucătorii lui Oviedo să-şi atingă obiectivele, iar clubul să revină în divizia în care îi este locul, conform istoriei şi valorii sale”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul oficial al asturienilor.

Potrivit revistei Forbes, Carlos Slim este cel mai bogat om al planetei, cu o avere de aproximativ 69 de miliarde de dolari, obţinută din industria telecomunicaţiilor. Mexicanul nu se află la prima implicare în sport, el deţinând câte 30% din cluburile Pachuca şi Leon şi zvonindu-se că îi asigură susţinere financiară pilotului de Formula 1 Sergio Perez.

Real Oviedo s-a înfiinţat în 1926 şi a devenit una dintre forţele fotbalului iberic în anii '30, perioadă în care s-a clasat de două ori pe locul 3 în campionat, iar vedeta echipei, Isidro Langara, a cucerit de trei ori consecutiv titlul de golgheter.

Izbucnirea Războiului Civil din Spania a dus la destrămarea acelei formaţii, iar Oviedo nu a mai reuşit niciodată să revină la acelaşi nivel, deşi a devenit una dintre obişnuitele primei ligi. Cea mai bună clasare din perioada postbelică a fost obţinută în sezonul 1962/63, poziţia a treia.

La mijlcul anilor '70, asturienii au retrogradat din primul eşalon, acolo unde au revenit abia în 1988, păstrându-şi locul în elită până în 2001, ultimul an în care au fost prezenţi alături de Real Madrid şi FC Barcelona. Între 1991 şi 1993, la Oviedo a evoluat şi Marius Lăcătuş, care a devenit al doilea român din istoria clubului, după Nicolae Simatoc (1952/53).

În ultimul deceniu, Real Oviedo a avut de suferit din cauza problemelor financiare, ajungând inclusiv în liga a patra şi fiind aproape de faliment. Acum, evoluează în Segunda B, al treilea eşalon din fotbalul spaniol, iar implicarea lui Carlos Slim le dă speranţe fanilor că echipa lor poate reveni în prim-plan.

„În mod evident, am rezerve, dubii şi îngrijorări. Dar cu 2 milioane de euro aduse de peste 13.000 de persoane din întreaga lume şi cu Slim cumpărând acţiuni de 2 milioane de euro, Oviedo e în siguranţă”, a scris Sid Lowe pe Twitter.

Cu asemenea susţinători („1,93 de miliaone de euro strânşi doar de micii acţionar” - Lowe) şi cu cel mai bogat om din lume ca proprietar al clubului, fanii lui Real Oviedo au motive să spere la mai bine.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close