Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Ea este adversara Stelei în Europa League: FC Ujpest, echipă afiliată Celtic Glasgow (VIDEO)

Ea este adversara Stelei în Europa League: FC Ujpest, echipă afiliată Celtic Glasgow (VIDEO)

Ea este adversara Stelei în Europa League: FC Ujpest, echipă afiliată Celtic Glasgow (VIDEO)
22 Iun 2009   •   17:19

?Două dintre faimoasele cluburi ale Europei Centrale se vor întâlni în turul doi al Europa League?. Aşa caracterizează UEFA, pe site-ul oficial, întâlnirea dintre Steaua Bucureşti şi FC Ujpest Budapesta, întâlnire stabilită luni în urma tragerii la sorţi de la Nyon.

Multiplă campioană în Ungaria, semifinalistă în Europa
Dacă Steaua Bucureşti nu are nevoie de prezentare, despre FC Ujpest putem spune că este unul dintre cele mai mari cluburi din Ungaria, cu 20 de titluri de campioană şi 8 cupe cucerite. Clubul ?alb-violet? din districtul Ujpest al Budapestei este totodată cel mai vechi club de fotbal din ţara noastră vecină, fiind fondat în 1885.

De atunci, Ujpest a obţinut performanţe şi pe plan european, cucerind ?Cupa Naţiunilor 1930? (considerată de mulţi predecesoarea Ligii Campionilor), Cupa Mitropa în 1929 şi 1939, dar obţinând rezultate notabile şi în competiţiile considerate mai puternice. În sezonul 1961/62, Ujpest a fost eliminată în semifinalele Cupei Cupelor de Fiorentina, cu scorul general de 3-0, pentru ca în 1973/74 să ajungă în semifinalele Cupei Campionilor, unde a pierdut în faţa lui Bayern Munchen cu scorul general de 4-1.

O prezenţă obişnuită în fazele superioare ale competiţiilor europene din anii ?60 şi ?70, FC Ujpest nu a mai contat pe plan european după 1990, fiind eliminată chiar şi de modesta FC Vaduz din Liechtenstein, cu 4-1, în preliminariile Cupei UEFA din sezonul 2006/07. În campionat se poate lăuda cu cele trei medalii de argint cucerite recent, în 2004, 2006 şi 2009, ultimul titlu cucerit în Ungaria datând însă din sezonul 1997/98.

Parteneriat cu Celtic Glasgow
Vicecampioana Ungariei, care a scos patru puncte în dubla cu campioana Debrecen din campionat, 1-1 în deplasare şi 2-0 acasă, e pusă însă pe fapte mari în acest sezon, atât în campionat cât şi pe plan european. Având unul dintre cele mai mari bugete din Ungaria, FC Ujpest a semnat recent un contract de colaborare cu clubul scoţian Celtic Glasgow, cu care va face schimburi de jucători în beneficiul ambelor cluburi.

În urma acestui angajament, pe banca tehnică a echipei din Budapesta a ajuns tehnicianul scoţian Willie McStay. Acesta şi-a început cariera de antrenor la Sligo Rovers din Irlanda, în 1992, echipă cu care a reuşit o ?triplă? istorică în sezonul 1993/94. Imediat după aceea a fost contactat de Celtic pentru a devenit antrenorul echipei de tineret, iar până în 2009 a antrenat echipa de rezerve a celebrului club scoţian.

Peter Kabat, arma letală
Dacă jucătorii scoţieni încă nu şi-au făcut ?apariţia? în echipa ungară, steliştii cu siguranţă trebuie să îl anihileze pe Peter Kabat, golgheterul echipei din Budapesta. Kabat a înscris 16 goluri în sezonul trecut, cu 4 mai puţine decât liderul clasamentului golgheterilor, şi este un jucător ofensiv cu un profil asemănător lui Nicolae Dică: joacă atât ca mijlocaş la creaţie, cât şi ca atacant şi este un bun executant al loviturilor libere.



Kabat a fost golgheter în Ungaria când juca la formaţia Vasas Budapesta, în 2000/2001, iar în 2002 a câştigat campionatul şi Cupa Bulgariei cu Levski Sofia. A mai jucat pentru Goztepe, în Turcia, şi Austria Karnten.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: budapesta Steaua Bucuresti europa league
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close