Antena 3 CNN Sport Fotbal extern FIFA a anunţat lista scurtă pentru Balonul de Aur. Ce performanţe au realizat în 2014 cei 23 de nominalizaţi

FIFA a anunţat lista scurtă pentru Balonul de Aur. Ce performanţe au realizat în 2014 cei 23 de nominalizaţi

FIFA a anunţat lista scurtă pentru Balonul de Aur. Ce performanţe au realizat în 2014 cei 23 de nominalizaţi
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de Ionuţ Tătaru    |    28 Oct 2014   •   19:23

FIFA a anunţat, marţi, lista scurtă pentru Balonul de Aur 2014, marea surpriză fiind absenţa uruguayanului Luis Suarez, cel care a cucerit Gheata de Aur în sezonul trecut, trofeu pe care l-a împărţit cu portughezul Cristiano Ronaldo.

Excluderea lui Suarez, golgheterul sezonului trecut din Premier League, cu 31 de goluri, are legătură cu incidentul în care a fost implicat la Cupa Mondială din Brazilia, atunci când l-a muşcat pe italianul Giorgio Chiellini şi a primit o suspendare de durată din partea forului mondial.

Atacantul transferat în această vară la FC Barcelona a revenit pe teren chiar în weekendul trecut, atunci când a fost titular în marele duel cu Real Madrid, câştigat cu 3-1 de echipa din capitala Spaniei.

De pe lista celor 23 de jucători care se vor lupta în acest an pentru trofeu nu lipsesc însă portughezul Cristiano Ronaldo, câştigătorul din 2013, şi argentinianul Lionel Messi, care a primit trofeul de patru ori la rând, între 2009 şi 2012. De altfel, cei doi rivali sunt singurii dintre cei nominalizaţi care au în palmares acest premiu individual, pe care l-au acaparat începând cu anul 2008.

Aşa cum era de aşteptat, Germania, campioana mondială din Brazilia, are cei mai mulţi jucători nominalizaţi - şase. Vicecampioana din Brazilia, Argentina, este reprezentantă de trei jucători, la fel ca şi Spania, actuala campioană europeană.

Belgia şi Franţa au câte doi reprezentanţi, în timp ce Olanda, Brazilia, Columbia, Suedia, Ţara Galilor, Portugalia şi Coasta de Fildeş au câte un nominalizat.

Din punct de vedere al echipelor de club, campioana Europei, Real Madrid, şi Bayern Munchen sunt cel mai bine reprezentante, cu câte şase nominalizări, Barcelona este prezentă cu patru jucători pe lista de 23, iar Chelsea cu trei.

Juventus, PSG, Manchester City şi Manchester United, fiecare cu câte un jucător, sunt celelalte cluburi reprezentante.

Ronaldo şi Messi, eternii favoriţi

Câştigătorul din 2013, Cristiano Ronaldo, este considerat favorit şi în acest an, portughezul putând obţine astfel cel de-al treilea Balon de Aur din carieră. Principalul argument în favoarea sa este aportul decisiv pe care l-a avut la cucerirea Ligii Campionilor de către Real Madrid după o pauză de 12 ani. Lusitanul a fost golgheterul competiţiei, cu 17 goluri marcate, record all-time. De asemenea, Ronaldo a fost cel mai bun marcator în La Liga, cu 31 de goluri, performanţă care l-a ajutat să câştige Gheata de Aur, alături de Luis Suarez. Starul de pe Bernabeu a început a fel de bine şi actualul sezon, înscriind deja de 16 ori în campionatul spaniol. Totuşi, portughezul ar putea avea de suferit din cauza evoluţiei cenuşii de la Cupa Mondială, acolo unde echipa naţională al cărei căpitan este nu a reuşit să treacă de faza grupelor.

Lionel Messi nu a reuşit să cucerească vreun trofeu cu Barcelona în 2014, dar a avut o contribuţie importantă la prima finală jucată de naţionala Argentinei la Cupa Mondială după o pauză de 24 de ani. La competiţia din Brazilia, starul catalanilor a marcat de patru ori şi a primit Balonul de Aur al competiţiei, o decizie care nu a fost însă foarte bine primită în lumea fotbalului.

Contingentul german

Naţionala Germaniei a reuşit să pună capăt unei perioade de 24 de ani în care nu a cucerit titlul mondial şi a reuşit acest lucru într-o manieră impresionantă. Echipa antrenată de Joachim Low a fost indiscutabil cea mai bună pe parcursul turneului din Brazilia, dovedindu-şi forţa în semifinala împotriva ţării gazdă, câşigată cu un incredibil 7-1. În aceste condiţii, nu este o surpriză faptul că nu mai puţin de şase jucători germani se află pe lista nominalizaţilor.

Probabil cel mai îndreptăţit să spere la câştigarea trofeului este portarul Manuel Neuer, cel mai bun goalkeeper al Cupei Mondiale şi campion al Germaniei cu Bayern Munchen, cel care a reuşit câteva prestaţii memorabile în Brazilia. Cu toate acestea, tradiţia nu-l avantajează pe jucătorul de 28 de ani, în istoria Balonului de Aur un singur portar reuşind să fie câştigător, legendarul Lev Iaşin, în 1963.

Performanţa lui Iaşin putea fi egalată în 2006 de italianul Gianluigi Buffon, de asemenea proaspăt campion mondial, la fel ca Neuer, dar portarul lui Juventus s-a clasat pe locul 2, în spatele conaţionalului său Fabio Cannavaro.

Şi Thomas Muller are argumente solide în cursa pentru Balonul de Aur. Titular indiscutabil în naţionala Germaniei şi la Bayern Munchen, fotbalistul de 25 de ani a fost al doilea marcator la Cupa Mondială din Brazilia, cu 5 reuşite, ceea ce duce totalul carierei sale la cea mai importantă competiţie a planetei la 10.

Mario Gotze este cel care a înscris golul decisiv în prelungirile finalei cu Argentina de la Cupa Mondială, o descătuşare după un sezon oarecum cenuşiu la Bayern Munchen, echipă care a realizat totuşi dubla campionat-Cupă şi cu aportul său. Galvanizat de succesul din Brazilia, "Messi al Germaniei", aşa cum a fost poreclit fostul jucător al Borussiei Dortmund, are un început foarte bun de sezon, fiind golgheterul formaţiei antrenate de Pep Guardiola.

Toni Kroos, Bastian Schweinsteiger şi Philipp Lahm, ceilalţi trei jucători germani nominalizaţi, au fost piese esenţiale atât la Bayern Munchen, cât şi la naţionala Germaniei, având contribuţii importante la succesele obţinute de acestea în 2014. În această vară, Kroos, cel mai bun pasator de la Cupa Mondială (4 assisturi), s-a transferat la Real Madrid, unde s-a impus deja ca titular cert, în timp ce Lahm, care s-a retras din naţională, continuă să impresioneze la campioana Bundesligii.

James Rodriguez, revelaţia Cupei Mondiale

Pe de lista nominalizărilor nu putea lipsi James Rodriguez, golgheterul Cupei Mondiale din Brazilia, unde a marcat de şase ori. În absenţa lui Radamel Falcao, accidentat, jucătorul celor de la Real Madrid şi-a asumat rolul de lider şi şi-a condus echipa până în sferturile de finală, cea mai bună performanţă obţinută de Columbia în istoria participărilor sale la turneele finale.

Semifinalistele Cupei Mondiale, doar doi nominalizaţi

Olanda şi Brazilia, echipele învinse în semifinalele Cupei Mondiale, au doar câte un reprezentant pe lista nominalizărilor la Balonul de Aur.

Arjen Robben a fost liderul unei naţionale olandeze care a încheiat turneul final pe locul 3, după un succes categoric cu Brazilia în finala mică. Campion şi câştigător al Cupei Germaniei alături de Bayern Munchen, jucătorul de 30 de ani a făcut un Mondial fantastic, pe care l-a încheiat cu 3 goluri, o pasă decisivă, dar şi numeroase curse care au terorizat apărările adverse.

De cealaltă parte, Neymar a privit neputincios cum naţionala Braziliei a fost umilită în semifinale de Germania şi apoi de Olanda, în finala mică, accidentându-se în meciul din sferturi împotriva Columbiei. Până atunci, atacantul Selecao fusese una dintre vedetele turneului, cu 4 goluri şi o pasă decisivă. În acest debut de sezon, brazilianul impresionează la Barcelona, fiind golgheterul catalanilor în La Liga, cu 9 goluri marcate.

Diego Costa şi Courtois - jucătorii lui Chelsea, nominalizaţi pentru performanţele de la Atletico

Atletico Madrid a fost, indiscutabil, povestea frumoasă a sezonului trecut. Echipa din capitala Spaniei a reuşit să obţină un improbabil titlu în La Liga, impunându-se în faţa granzilor Real Madrid şi Barcelona, şi a fost la doar câteva secunde de cucerirea Ligii Campionilor, trofeu pierdut dramatic în faţa rivalilor de la Real.

Diego Costa, brazilianul devenit spaniol prin naturalizare, a contribuit decisiv la succesele formaţiei pregătite de Diego Simeone. Atacantul de 26 de ani a fost al treilea marcator din La Liga, cu 27 de goluri, iar prestaţiile sale i-au adus un transfer în Premier League, la Chelsea, unde a avut un debut fulminant: 9 goluri în şapte meciuri. Cu toate acestea, Costa a dezamăgit la Cupa Mondială, unde a fost o umbră a jucătorului de la Atletico, iar Spania a părăsit competiţia încă din faza grupelor.

De cealaltă parte, Thibaut Courtois a confirmat că este, probabil, cel mai bun tânăr portar din Europa. Belgianul a primit doar 26 de goluri în stagiunea precedentă din La Liga (cele mai puţine din campionatul spaniol) şi a avut evoluţii excelente şi în Liga Campionilor, acolo unde Atletico a jucat finala. Revenit la Chelsea după împrumutul la echipa din capitala Spaniei, goalkeeperul de 22 de ani s-a impus imediat şi a devenit titular în faţa lui Petr Cech, o legendă a clubului londonez.

Ceilalţi nominalizaţi

Galezul Gareth Bale a confirmat la chiar primul sezon petrecut la Real Madrid şi a marcat golul prin care echipa pregătită de Carlo Ancelotti a câştigat finala Cupei Spaniei în faţa rivalilor de la FC Barcelona. Un al nominalizat din rândurile "albilor", francezul Karim Benzema, a fost unul dintre cei mai constanţi jucători ai campioanei Europei şi a avut un Mondial foarte bun, încheiat cu 3 goluri şi 3 pase decisive.

Dacă Lionel Messi a fost liderul şi golgheterul Argentinei la Cupa Mondială, Angel Di Maria şi Javier Mascherano au fost jucătorii care au impresionat în Brazilia, prestaţiile lor ajutând naţionala "pumelor" să revină într-o finală după 24 de ani. Mai mult decât atât Di Maria, transferat între timp la Manchester United, a avut un aport important la cucerirea Ligii Campionilor de către Real Madrid, în special prin evoluţia din finala cu Atletico, când a fost cel mai bun jucător al echipei lui Ancelotti.

În aceeaşi măsură, Sergio Ramos a fost decisiv în ultimul act al Ligii Campionilor, marcând golul care a trimis meciul în prelungiri, unde Real s-a dezlănţuit şi s-a impus în cele din urmă cu 4-1.

De pe lista nominalizaţilor nu putea lipsi suedezul Zlatan Ibrahimovic, starul campioanei Franţei, Paris St. Germain, un atacant care continuă să facă spectacol la fiecare apariţie, în ciuda faptului că a trecut deja de 30 de ani.

Francezul Paul Pogba a devenit o certitudine la Juventus Torino, alături de care a cucerit un nou titlu al Italiei, iar la Cupa Mondială a fost desemnat cel mai bun tânăr jucător.

Ivorianul Yaya Toure, cel mai bun om al lui Manchester City în sezonul trecut, la finalul căruia "cetăţenii" au devenit campionii Angliei pentru a doua oară în ultimii trei ani, belgianul Eden Hazard, golgheterul celor de la Chelsea în stagiunea precedentă, şi magicianul Barcelonei, Andres Iniesta, sunt cei care completează lista scurtă pentru Balonul de Aur.

Lista scurtă pentru Balonul de Aur 2014

Gareth Bale (Real Madrid - Ţara Galilor), Karim Benzema (Real Madrid - Franţa), Diego Costa (Atletico Madrid/Chelsea - Spania), Thibaut Courtois (Atletico Madrid/Chelsea - Belgia), Cristiano Ronaldo (Real Madrid - Portugalia), Angel Di Maria (Real Madrid/Manchester United - Argentina), Mario Gotze (Bayern Munchen - Germania), Eden Hazard (Chelsea - Belgia), Zlatan Ibrahimovic (Paris St. Germain - Suedia), Andres Iniesta (FC Barcelona - Spania), Toni Kroos (Bayern Munchen/Real Madrid - Germania), Philipp Lahm (Bayern Munchen - Germania), Javier Mascherano (FC Barcelona - Argentina), Lionel Messi (FC Barcelona - Argentina), Thomas Muller (Bayern Munchen - Germania), Manuel Neuer (Bayern Munchen - Germania), Neymar (FC Barcelona - Brazilia), Paul Pogba (Juventus Torino - Franţa), Sergio Ramos (Real Madrid - Spania), Arjen Robben (Bayern Munchen - Olanda), James Rodriguez (AS Monaco/Real Madrid - Columbia), Bastian Schweinsteiger (Bayern Munchen - Germania), Yaya Toure (Manchester City - Coasta de Fildeş)

×
Parteneri
Cod Galben de vijelii, ploi torențiale și grindină. 17 județe vizate
x close