Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Fostul vicepreşedinte al FIFA, înregistrat când oferea cadouri în schimbul voturilor pentru Bin Hammam

Fostul vicepreşedinte al FIFA, înregistrat când oferea cadouri în schimbul voturilor pentru Bin Hammam

Fostul vicepreşedinte al FIFA, înregistrat când oferea cadouri în schimbul voturilor pentru Bin Hammam
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    13 Oct 2011   •   10:33

Jack Warner, fostul vicepreşedinte al FIFA, apare într-o înregistrare video publicată, miercuri, de The Telegraph, în care le cere membrilor Confederaţiei de Fotbal din Caraibe (CAF) să accepte bani în schimbul votării lui Mohamed Bin Hammam la preşedinţia forului mondial.

Înregistrarea a fost făcută în timpul unei reuniuni a CAF din luna mai, sursa citată scriind că la momentul respectiv banii (câte 40.000 de dolari de fiecare) fuseseră deja oferiţi delegaţilor.

Când Mohamed Bin Hammam a zis că vine în Insulele Caraibe, a vrut să aducă plachete din argint, trofee de lemn şi altele, dar mi-a spus că ar fi însemnat prea multe bagaje dacă le-ar fi adus pentru un număr de 30 de persoane. I-am spus că nu trebuie să aducă nimic, dar, dacă vrea totuşi să vină cu ceva, atunci să vină cu echivalentul valorii cadourilor respective. I-am spus: «Dacă aduceţi bani, nu vreau să-i daţi aşa oricui, dar, dacă doriţi, puteţi să le daţi CAF, iar CAF le va da membrilor săi. Pentru că nu vreau să apară mai târziu că cineva a fost obligat să voteze pentru tine datorită acestor cadouri». Iar el a acceptat asta. E decizia voastră cum vreţi să folosiţi cadoul. Puteţi să plătiţi salarii, puteţi să plătiţi chirii sau să cumpăraţi echipament, cum credeţi că este de cuviinţă şi poate ajuta dezvoltarea fotbalului din ţările voastre”, a spus Warner în timpul reuniunii.

Fostul oficial al forului mondial, care a demisionat din funcţie din cauza scandalului de corupţie în care a fost implicat, s-a arătat dispus să înapoieze personal „cadourile” în cazul în care cineva le-ar fi refuzat: „Ştiu că aici sunt oameni care se cred pioşi. Dacă sunteţi pioşi, mergeţi la biserică prietenii mei, însă adevărul este că afacerile sunt afaceri. Dacă printre voi sunt unii care au conştiinţă şi vor să trimită banii înapoi, sunt dispus să-i iau şi să-i înapoiez în orice moment. Dacă nu vreţi banii, daţi-i altcuiva! Tot ce vă cer este ca această discuţie să nu apară în afara acestui cerc”.

Warner a încercat să-i convingă pe delegaţii CAF că o realegere a lui Sepp Blatter în fruntea FIFA ar pregăti venirea lui Michel Platini, actualul preşedinte al UEFA, la şefia forului mondial: „Nu ştiu dacă asta va fi în interesul nostru să avem un preşedinte francez, un secretar general francez. Trebuie să ne asigurăm că Platini nu va fi automat moştenitorul conducerii FIFA. Pentru că, dacă se va întâmpla asta, FIFA va deveni o provincie franceză”.

Reacţia lui Jack Warner la publicarea înregistrării respective nu a întârziat, omul de afaceri în vârstă de 68 de ani considerând că totul este doar o conspiraţie a FIFA, care intenţionează să pună presiune pe Comisia de Etică, acolo unde, în această săptămână, 16 oficiali ai Uniunii Caraibiene de Fotbal vor fi audiaţi în cazul de corupţie: „Delegaţii CAF trebuie să fie găsiţi vinovaţi, pentru ca Sepp Blatter să apară ca un om onorabil, care luptă împotriva corupţiei. Astfel, mica Uniune Caraibiană va fi ţapul ispăşitor. O echipă de oficiali, toţi elveţieni şi aflaţi pe ştatul de plată al FIFA, se va asigura că fratele lor elveţian Sepp Blatter va ieşi din această poveste cu integritatea intactă”.

La sfârşitul lunii mai, înaintea alegerilor pentru funcţia de preşedinte al FIFA, la care candida şi Mohamed Bin Hammam, fostul preşedinte al Confederaţiei Asiatice de Fotbal a fost acuzat că a cumpărat voturi la o reuniune a Confederaţiei de Fotbal din Caraibe, cu plicuri ce conţineau 40.000 de dolari (28.000 de euro). El şi-a retras în final candidatura şi a fost exclus pe viaţă din fotbal de către FIFA, fiind înlocuit la conducerea AFC şi ca membru al Comitetului Executiv al FIFA de către chinezul Zhang Jilong.

Austin Jack Warner, originar din Trinidad-Tobago, a demisionat pe 20 iunie în urma acestui scandal.

 

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close