Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Fotbal la -18 grade: Rovaniemen Palloseura, cel mai "rece" club din Europa

Fotbal la -18 grade: Rovaniemen Palloseura, cel mai "rece" club din Europa

Fotbal la -18 grade: Rovaniemen Palloseura, cel mai "rece" club din Europa
de M.T.    |    22 Ian 2013   •   15:33

Pentru iubitorii fotbalului, numele Rovaniemen Palloseura nu spune nimic. Însă clubul finalndez care îşi are casa în Laponia poate fi considerat cel mai "rece" din Europa. Şi poate chiar din lume.

În majoritatea ţărilor europene, pauza de iarnă s-a terminat. Nu însă şi în Finlanda, acolo unde echipele din prima ligă tocmai încep să iasă din amorţeală.

Rovaniemen Palloseura (RoPS) nu face excepţie, iar jucătorii săi trag tare înainte de startul noului sezon - în Finlanda se joacă în sistemul primăvară-toamnă - pentru a se putea menţine în elită, acolo unde au revenit după un sezon în al doilea eşalon.

În Rovaniemi, temperaturile se menţin sub limita de îngheţ în majoritatea anului şi, nu de puţine ori, meciurile s-au desfăşurat la -18 grade Celsius. Pentru un fotbalist, nu este deloc o misiune uşoară.

„Dacă joci fotbal la -5 grade sau mai puţin este foarte dificil să respiri, pentru că frigul îţi ajunge până la plămâni, dar cu timpul te obişnuieşti”, explică Tuomo Kononen, fundaşul celor de la RoPS.

Acestea fiind condiţiile, lotul este format în special din jucători locali, însă există şi câteva prezenţe exotice, din părţi ale lumii mult mai calde.

„În acest moment, avem cinci străini: trei din Nigeria, unul din Mexic şi unul din El Salvador. De obicei, ei ajung aici în ianuarie, la începutul presezonului, când este foarte frig, multă zăpadă, deci ceva diferit pentru ei. Durează două sau trei săptămâni până să înţeleagă că sunt în Laponia”, spune un alt jucător al formaţiei finlandeze.

De parcă frigul nu era o problemă suficient de mare, în luna decembrie, în Rovaniemi, ziua durează doar câteva minute. Frig, întuneric şi fotbal.

Rovaniemen Palloseura s-a înfiinţat în 1950, iar cea mai bună perioadă a clubului a fost la finalul anilor '80.

În 1986, RoPS a cucrit singurul său trofeu, Cupa Finlandei, iar în sezonul 1987/88 al Cupei Cupelor a ajuns până în sferturile de finală, fază a competiţiei în care a pierdut în faţa celor de la Olympique Marseille (0-1, 0-3).

De asemenea, în palmaresul echipei la loc de cinste stau cele două locuri 3 în campionat, în 1988 şi 1989.

Din anii '90, clubul a intrat într-un declin accentuat, iar la mijlocul anilor 2000 a fost implicat într-un scandal privind meciurile aranjate.

În ultimul deceniu, Rovaniemen Palloseura a alternat prezenţele în prima ligă cu cele din eşalonul secund.


×
Subiecte în articol: Finlanda ger
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Avertizare meteo imediată
x close