Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Liga Campionilor: Chelsea este noua campioană a Europei. Abramovici și-a văzut visul împlinit

Liga Campionilor: Chelsea este noua campioană a Europei. Abramovici și-a văzut visul împlinit

Liga Campionilor: Chelsea este noua campioană a Europei. Abramovici și-a văzut visul împlinit
Sursa foto: Foto: Agerpres
20 Mai 2012   •   00:32

Învingătoare în semifinalele Ligii Campionilor în fața granzilor Spaniei, FC Barcelona și Real Madrid, Chelsea Londra și Bayern și-au disputat, sâmbătă seara, la Munchen, finala competiției, care s-a încheiat cu victoria britanicilor, după loviturile de departajare, scor 5-4.

Aceasta este a doua finală pierdută de Bayern în ultimii trei ani, după ce Inter a câștigat trofeul în 2010. Pentru londonezi este însă primul trofeu din istorie și un vis împlinit pentru patronul Roman Abramovici, după sute de milioane de lire sterline investite în acest club. Chelsea se alătură astfel, la a doua încercare, unui club select de formații englezești care au cucerit Cupa Campionilor Europeni sau Liga Campionilor, din care fac parte Liverpool (cinci trofee), Manchester United (trei trofee), Nottingham Forest (două trofee) și Aston Villa (un trofeu). Chelsea este prima formație din capitala Angliei care se impune în competiția supremă inter-cluburi.

Pentru Bayern aceasta este a treia competiție din acest an pe care o pierde, după ce s-a clasat a doua în campionatul Germaniei în urma Borussiei Dortmund și a pierdut finala Cupei Germaniei, în fața aceleiași formații (scor 2-5).

Bastian Schweinsteiger a primit un cartonaș galben în debutul partidei, pentru un henț stupid la marginea careului lui Chelsea, în minutul 2. Gazdele, pentru că finala s-a jucat pe Allianz Arena - terenul de casă al celor de la Bayern -, au impresionat în primele 10 minute de joc, însă prima ocazie importantă a venit abia în minutul 22, când Arjen Robben a fost lansat de Franck Ribery, a trecut de doi apărători cu ușurință și a tras pe jos, însă Cech a reținut fără prea mari probleme.

Atacurile au continuat în valuri la poarta lui Chelsea, care a contat prima oară în atac în minutul 34, când Mata a executat o lovitură liberă de la marginea careului, însă peste poartă. Două minute mai târziu, Bayern putea să treacă în avantaj, când Mario Gomez a reluat centrarea de pe partea stângă a lui Diego Contento, dar a șutat puțin pe lângă poartă. Chelsea a înviat imediat după această ocazie și Didier Drogba a combinat cu Frank Lampard, mingea a ajuns la Salomon Kalou care a trimis primul șut pe poarta lui Manuel Neuer. Marcator a 40 de goluri în acest sezon, Mario Gomez a reușit să rateze încă o dată deschiderea scorului pe finalul primei reprize, care s-a încheiat 0-0 spre bucuria celor de la Chelsea.

Fotbalul părea să câștige în minutul 55, când Bayern a marcat prin Franck Ribery, însă golul a fost anulat pe motiv de ofsaid. Nemții au continuat forcingul, însă Chelsea a avut în Ashley Cole un adevărat înger păzitor în apărare, el reușind să respingă eroic șuturile lui Robben, Ribery sau Kroos. Mueller a ratat incredibil în minutul 79, când mingea i-a ajuns la picior în careu la o greșeală a lui Luiz, și tot el a trimis cu capul în brațele lui Cech în minutul 82, însă peste doar un minut și-a făcut colegii bucuroși, trimițând mingea cu capul în pământ chiar în fața lui Cech și înscriind pentru 1-0!

În minutul 89 Chelsea a demonstrat încă o dată că știe să joace fotbal când vrea și Didier Drogba i-a readus pe englezi în meci, reluând cu capul centrarea lui Juan Mata din corner și egalând. Prin fața bavarezilor s-au scurs rapid imaginile din 1999, când Manchester a întors soarta partidei în ultimele minute de joc și a câștigat finala cu 2-1, iar Ribery n-a făcut altceva decât să alimenteze starea de neliniște pe Allianz Arena când a acordat o lovitură liberă în minutul 90+3 la 30 de metri de poartă. Drogba a trimis însă mult peste poartă, iar meciul a ajuns în prelungiri.

Prima repriză a prelungirilor a început prost pentru Chelsea, Drogba transformându-se în minutul 93 din înger în demon și faultându-l pe Ribery în careu. Mijlocașul francez s-a resimțit acuzând crampe și a fost înlocuit de Ivica Olic, iar penalty-ul a fost executat de Arjen Robben. Dacă în semifinala cu Barcelona pe Cech l-a salvat bara, de această dată l-a ajutat intuiția și a apărat execuția lui Robben, păstrând scorul egal, 1-1.

Partida a ajuns la penalty-uri iar Chelsea s-a impus cu 4-3. La Bayern au înscris Lahm, Mario Gomez, Neuer și au ratat Ivica Olic și Bastian Schweinsteiger, iar la Chelsea a ratat Mata și au înscris David Luiz, Lampard, Ashley Cole și Didier Drogba.


Au evoluat echipele:
Bayern Munchen: Neuer, Lahm, Boateng, Tymoschuk, Contento, Schweinsteiger, Kroos, Robben, Mueller, Ribery, Gomez. Rezerve: Butt, Van Buyten, Petersen, Olic, Rafinha, Usami, Pranjic.

Chelsea: Cech, Bosingwa, Luiz, Cahill, Cole, Kalou, Mikel, Lampard, Bertrand, Mata, Drogba. Rezerve: Turnbull, Essien, Romeu, Torres, Malouda, Ferreira, Sturridge.

Arbitru: Pedro Proenca (Portugalia)

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close