Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Lumea fotbalului îl omagiază pe Eusebio. Jose Mourinho: „Este nemuritor”

Lumea fotbalului îl omagiază pe Eusebio. Jose Mourinho: „Este nemuritor”

Lumea fotbalului îl omagiază pe Eusebio. Jose Mourinho: „Este nemuritor”
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    06 Ian 2014   •   12:40

Nume importante din lumea fotbalului l-au omagiat pe Eusebio, după ce legenda fotbalului portughez a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani.

„A fost una dintre marile personalităţi ale Portugaliei. Eusebio este Portugalia. Am crescut cu Eusebio. Este imens, nemuritor. Toţi ştim ce a reprezentat pentru fotbal şi în special pentru fotbalul portughez”, a declarat Jose Mourinho, antrenorul celor de la Chelsea.

„Nu aş putea spune că a fost o inspiraţie, ci o referinţă pentru mine, prin viziunea sa asupra fotbalului, prin valorile sale, principiile sale şi emoţiile transmise chiar şi după finalul carierei. Lasă un mare gol, dar prefer să mă gândesc la el din perspectiva imortalităţii”, a continuat tehnicianul portughez.

Mourinho este de părere că Eusebio ar fi fost un fotbalist important şi în prezent: „Dacă ar fi să facem o paralelă cu fotbalul de azi, ar fi la nivelul celor mai buni. Dacă ar avea 20 sau 30 de ani, ar avea un nivel extrem de ridicat. Îmi amintesc că l-am văzut pe Eusebio jucând contra tatălui meu. Fiul meu nu l-a văzut jucând niciodată, dar ştie cine este Eusebio”.

„Eusebio va fi veşnic. Odihnească-se în pace!”, a scris Cristiano Ronaldo pe contul său de Twitter, alături de o fotografie în care starul lui Real Madrid îl îmbrăţişa pe cel mai mare jucător portughez din istorie.

O altă legendă a fotbalului portughez, Luis Figo, a scris pe aceeaşi reţea de socializare: „Regele! O mare pierdere pentru noi toţi! A fost cel mai mare!”.

De asemenea, unul dintre marii rivali ai lui Eusebio, brazilianul Pele, a deplâns moartea Prelei Mozambicului, care „a fost ca un frate pentru mine”.

„Ne vom aminti de talentul său, de exemplul pe care l-a dat şi de caracterul care şi-au lăsat amprenta asupra fotbalului portughez şi care l-au transformat într-un punct de referinţă al fotbalului mondial”, se arată într-un comunicat al clubului pentru care Eusebio a evoluat în cea mai mare parte a carierei sale, Benfica Lisabona.

De asemenea, alţi foşti jucători importanţi, printre care Franz Beckenbauer, Gary Lineker sau Ruud Gullit, dar şi preşedintele FIFA, Sepp Blatter, au deplâns moartea lui Eusebio.

Născut în Mozambic, Eusebio a jucat în cea mai mare parte a carierei la Benfica Lisabona, echipă alături de care a cucerit 11 titluri ale Portugaliei, cinci Cupe ale Portugaliei şi Cupa Campionilor Europeni (1962).

În 1965, a câştigat Balonul de Aur, iar la Cupa Mondială din 1966 a contribuit la clasarea Portugaliei pe locul 3 prin cele 9 goluri cu care a devenit golgheterul competiţiei.

Eusebio va fi înmormântat luni, în cimitirul Lumiar, din nordul Lisabonei, a anunţat clubul Benfica.

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close