Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Naţionala Iranului şi-a exprimat poziţia politică în preliminariile pentru CM 2010. Vezi rezultatele (VIDEO)

Naţionala Iranului şi-a exprimat poziţia politică în preliminariile pentru CM 2010. Vezi rezultatele (VIDEO)

Naţionala Iranului şi-a exprimat poziţia politică în preliminariile pentru CM 2010. Vezi rezultatele (VIDEO)
17 Iun 2009   •   22:08

Jucătorii echipei naţionale de fotbal a Iranului au purtat banderole verzi, miercuri, la meciul cu Coreea de Sud din preliminariile pentru Cupa Mondială. Deşi FIFA interzice amestecul politicului în fotbal, opt jucători au dorit să îşi exprime prin acest gest susţinerea pentru liderul opoziţiei din Iran, Mir Hossein Moussavi, chiar dacă acest lucru nu a fost confirmat.

Verdele este culoarea folosită de Moussavi în campania electorală şi a fost purtată la nivel naţional de toţi susţinătorii săi, care au mărşăluit pe străzile din Teheran înainte şi după alegerile prezidenţiale. Moussavi a contestat rezultatele votului prin care preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a obţinut un al doilea mandat la conducerea ţării.

Jucătorii iranieni şi-au scos banderolele de pe braţe în a doua repriză a meciului de la Seul, poate şi de teama unei sancţiuni din partea FIFA, ce ar fi năruit şansele echipei naţionale de a se califica la CM 2010. Chiar şi aşa ele sunt reduse.

Iran a pierdut calificarea la CM 2010 pe teren, după 1-1 în Coreea de Sud
Cu Coreea de Sud deja calificată pentru turneul din Africa de Sud, Iran avea nevoie de o victorie pentru a-şi asigura măcar prezenţa la baraj. Kim a înscris în propria poartă şi visul iranian părea realizat, însă Park Ji-Sung a egalat cu câteva minute de final şi Iran trebuie să aştepte rezultatul dintre Coreea de Nord şi Arabia Saudită pentru a vedea dacă se califică la barajul din zona Asia.





Aceste două formaţii din urmă au remizat, scor 0-0, astfel că Arabia Saudită s-a calificat la baraj, iar Coreea de Nord la turneul final din Africa de Sud. Deşi s-au făcut speculaţii asupra acestui meci, pentru că s-a disputat la o altă oră decât cel dintre Coreea de Sud şi Iran, Arabia Saudită a încercat să evite barajul printr-o victorie. Acest lucru nu a fost cu putinţă, nord-coreenii apărându-se cu aproape tot efectivul.

Arabia Saudită, la baraj cu Bahrain
În grupa A, Australia a revenit pe tabelă şi a învins Japonia cu 2-1, într-un meci ce a contat doar pentru palmares. Ambele echipe erau calificate la CM 2010, iar meciul de la Melbourne a fost unul deschis. Tulio a deschis scorul cu cinci minute înainte de pauză, pentru Japonia, iar Tim Cahill a întors rezultatul şi a adus primul loc în grupă Australiei.

În cealaltă partidă a grupei A, Bahrain a învins cu 1-0 Uzbekistan şi s-a calificat de pe locul trei la baraj, unde va întâlni Coreea de Nord, Arabia Saudită sau Iran. Câştigătoarea acestui baraj va disputa un alt baraj cu Noua Zeelandă, câştigătoarea preliminariilor în Oceania.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: preliminarii CM 2010
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close