Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Preliminarii CE 2012: Franţa se califică cu emoţii. Estonia merge la baraj

Preliminarii CE 2012: Franţa se califică cu emoţii. Estonia merge la baraj

Preliminarii CE 2012: Franţa se califică cu emoţii. Estonia merge la baraj
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.T.    |    11 Oct 2011   •   23:59

Franţa a trecut prin mari emoţii pe Stade de France în faţa Bosniei, înainte de a termina la egalitate, scor 1-1, rezultat în urma căruia echipa lui Laurent Blanc termină pe prima poziţie în grupa D, din care a făcut parte şi România, şi se califică la Campionatul European.

 
Dzeko a deschis scorul pentru ex-iugoslavi în finalul primei reprize, partea a doua fiind, în cea mai mare parte, un asediu continuu la poarta lui Hasagic. Nasri a lovit bara din lovitură liberă, tot jucătorul lui Manchester City obţinând un penalty cu 12 minute înainte de final, pe care tot el l-a transformat, pecetluind astfel prezenţa „cocoşilor” la turneul final.
 
Estonia este marea surpriză a preliminariilor, reuşind să-şi asigure prezenţa la baraj deşi nici nu au jucat marţi seară. Balticii aveau nevoie ca Serbia să nu învingă în Slovenia pentru a-şi păstra poziţia a doua, iar acest lucru s-a întâmplat, slovenii câştigând cu 1-0 prin golul înscris în finalul primei reprize de Vrsic. Italia a încheiat pe primul loc în grupa C, încheind calificările în stil de mare echipă, 3-0 acasă cu Irlanda de Nord, într-un meci în care Cassano a punctat de două ori.
 
Armenia nu a reuşit minunea şi a ratat calificarea la baraj, fiind învinsă de Irlanda la Dublin cu scorul de 2-1. Gazdele au deschis scorul în finalul primei reprize, când Valeri Aleksanyan a marcat în propria poartă, iar Dunne a dublat avantajul echipei lui Giovanni Trapattoni în minutul 59. Ex-sovieticii au avut aproape jumătate de oră de speranţe, după ce Mkhitaryan a redus din diferenţă, însă în britanicii au rezistat şi continuă cursa pentru un loc la EURO. Grupa B a fost câştigată de Rusia, care nu a avut nicio emoţie în a se impune pe teren propriu în faţa Andorrei, scor 6-0.
 
Danemarca a învins acasă pe Portugalia cu 2-1, goluri Khron-Dehli şi Bendtner, respectiv Cristiano Ronaldo, şi merge la turneul final din Ucraina şi Polonia în calitate de câştigătoare a grupei H. Deşi învinşi, lusitanii au încheiat pe locul 2 şi vor juca baraj pentru a-şi asigura un loc la Campionatul European.
 
Germania a încheiat preliminariile cu punctaj maxim în grupa A, după ce a a bătut Belgia la Dusseldorf cu scorul de 3-1, un rezultat de care a profitat Turcia, învingătoare cu 1-0 în faţa Azerbaidjanului, echipa olandezului Guus Hiddink asigurându-şi astfel prezenţa la baraj de pe poziţia secundă. Tot cu procentaj de 100% a încheiat şi campioana mondială şi europeană Spania, care, în ultimul meci din grupa I, a învins naţionala Scoţiei cu 3-1, permiţând astfel Cehiei, 4-1 în Lituania, să ocupe locul 2.
 
Cu nouă victorii în primele nouă partide, Olanda a pierdut ultimul meci, 2-3 în deplasare în faţa Suediei, care o împiedică pe vicecampioana mondială să aibă o campanie perfectă, dar îşi asigură astfel calificarea la Europeanul din 2012, din postura de cel mai bun loc 2. Tot în grupa E, Moldova, echipa antrenată de Gabi Balint, a câştigat cu 4-0 acasă în faţa celor din San Marino.
 
Grecia a trecut prin mari emoţii în Georgia, fiind condusă cu 1-0 până în minutul 79, atunci când Fotakis a prins un şut senzaţional şi a egalat. Cu punctul necesar calificării directe în buzunar, elenii s-au descătuşat şi au mai marcat o dată, prin Charisteas, în minutul 85, astfel că victoria Croaţiei, 2-0 cu Letonia, a contat doar pentru palmares.
 
În grupa G, singura în care situaţia era clară înaintea ultimei etape, Muntenegru, deja la baraj, a pierdut în Elveţia (0-2), iar Ţara Galilor a luat toate punctele din confruntarea cu Bulgaria, pe care a învins-o cu 1-0.
 
Rezultate preliminarii EURO 2012
 
Grupa A: Kazahstan - Austria 0-0, Germania - Belgia 3-1, Turcia - Azerbaidjan 1-0
 
Grupa B: Rusia - Andorra 6-0, Irlanda - Armenia 2-1, Macedonia - Slovacia 1-1
 
Grupa C: Italia - Irlanda de Nord 3-0, Slovenia - Serbia 1-0
 
Grupa D: Albania - România 1-1, Franţa - Bosnia 1-1
 
Grupa E: Ungaria - Finlanda 0-0, Moldova - San Marino 4-0, Suedia - Olanda 3-2
 
Grupa F: Croaţia - Letonia 2-0, Georgia - Grecia 1-2, Malta - Israel 0-2
 
Grupa G: Bulgaria - Ţara Galilor 0-1, Elveţia - Muntenegru 2-0
 
Grupa H: Danemarca - Portugalia 2-1, Norvegia - Cipru 3-1
 
Grupa I: Spania - Scoţia 3-1, Lituania - Cehia 1-4.
 
Echipe calificate la EURO 2012: Polonia şi Ucraina (ţări organizatoare), Germania, Rusia, Italia, Franţa, Olanda, Suedia (cel mai bun loc 2), Grecia, Anglia, Danemarca, Spania
 
Echipe calificate la baraj: Turcia, Irlanda, Estonia, Bosnia, Croaţia, Muntenegru, Portugalia, Cehia.
 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close