Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Preliminarii CM 2014: Cinci echipe au obţinut calificarea la turneul final din Brazilia

Preliminarii CM 2014: Cinci echipe au obţinut calificarea la turneul final din Brazilia

Preliminarii CM 2014: Cinci echipe au obţinut calificarea la turneul final din Brazilia
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.T.    |    11 Sep 2013   •   09:59

Olanda, Italia, Argentina, SUA şi Costa Rica sunt cele cinci echipe naţionale care şi-au asigurat prezenţa la Cupa Mondială din 2014, în urma meciurilor disputate marţi în preliminariile competiţiei care va avea loc în Brazilia.

Numărul echipelor calificate la turneul final ajunge astfel la zece, celelalte cinci fiind Brazilia, în calitate de ţară gazdă, Japonia, Australia, Iran şi Coreea de Sud.

O dublă a lui Robin Van Persie în debutul părţii secunde a fost suficientă pentru ca Olanda să se impună în Andorra, scor 2-0, şi fie sigură de primul loc în grupa D a preliminariilor europene, din care face parte şi România, cu două meciuri rămase de disputat.

Tot cu două etape înainte de finalul preliminariilor a obţinut calificarea şi vicecampioana europeană, Italia, care a câştigat la Torino în faţa Cehiei cu scorul de 2-1. Oaspeţii au marcat primii, prin Libor Kozak, dar squadra azzurra, care a reuşit victoria 400 din istoria sa, a întors rezultatul după pauză, graţie golurilor înscrise de Giorgio Chiellini şi Mario Balotelli, ultimul din penalty.

Germania, în grupa C, şi Elveţia, în grupa E, mai au de aşteptat pentru a se califica matematic la Mondiale, deşi victoriile de marţi din Insulele Feroe, respectiv Norvegia, le asigură aproape sigur prezenţa la turneul final.

De asemenea, Rusia, învingătoare cu 3-1 în faţa Israelului, şi Anglia, remiză albă în Ucraina, au luat o opţiune importantă pentru calificare.

În America de Sud, Argentina avea nevoie doar de o remiză împotriva Paraguayului, la Asuncion, pentru a fi sigură de calificare, dar "pumele" au oferit un adevărat spectacol şi au câştigat cu 5-2.

Lionel Messi a înscris de două ori, ambele reuşite venind din penalty, în timp ce Sergio Aguero, Angel Di Maria şi Maxi Rodriguez au completat lista marcatorilor pentru oaspeţi. Golurile paraguayenilor le-au aparţinut lui Jose Nunez şi Roque Santa Cruz.

Cu două meciuri rămase de disputat, Argentina mai poate fi depăşită în clasamentul din America de Sud doar de Columbia, învinsă în Uruguay (0-2), sau de Chile, în condiţiile în care primele patru clasate se califică direct la Cupa Mondială, iar poziţia a cincea va juca un baraj cu o reprezentantă a Asiei.

Aceasta este Iordania, care a reuşit să câştige dramatic în faţa Uzbekistanului, la penaltyuri, în barajul asiatic. Cele două echipe au remizat săptămâna trecută la Amman, scor 1-1, acelaşi rezultat înregistrându-se după 120 de minute şi la Tashkent, în meciul retur. Iordanienii au avut însă câştig de cauză la loviturile de departajare (9-8) şi aşteaptă acum să-şi afle adversarii din barajul intercontinental.

În zona CONCACAF, Statele Unite au câştigat marele meci cu Mexic de pe teren propriu, scor 2-0, calificându-se astfel pentru turneul final de anul viitor, la fel ca şi naţionala din Costa Rica, aceasta remizând în Jamaica (1-1).

Honduras, Panama şi Mexic se luptă pentru al treilea loc care asigură prezenţa în Brazilia, în timp ce ocupanta poziţiei a patra în ierarhia CONCACAF va disputa un baraj cu Noua Zeelandă.

În Africa s-au disputat doar două meciuri, ambele doar de palmares, cele zece echipe calificate în playoff - Etiopia, Insulele Capului Verde, Coasta de Fildeş, Ghana, Burkina Faso, Nigeria, Egipt, Algeria, Camerun, Senegal - fiind deja cunoscute de săptămâna trecută.

Cel mai important eveniment a fost victoria obţinută de Egipt la El Gouna, 4-2 cu Guinea, în urma căreia "faraonii" sunt singurii care au încheiat grupele cu punctaj maxim.

Cele zece echipe echipe rămas în cursa pentru turneul final vor juca cinci meciuri de baraj, tur-retur, învingătoarele urmând să fie prezente în Brazilia. 

Rezultate preliminarii CM 2014


Europa

Grupa A: Macedonia - Scoţia 1-2, Ţara Galilor - Serbia 0-3

Grupa B: Armenia - Danemarca 0-1, Italia - Cehia 2-1, Malta - Bulgaria 1-2

Grupa C: Kazahstan - Suedia 0-1, Insulele Feroe - Germania 0-3, Austria - Irlanda 1-0

Grupa D: România - Turcia 0-2, Ungaria - Estonia 5-1, Andorra - Olanda 0-2

Grupa E: Norvegia - Elveţia 0-2, Islanda - Albania 2-1, Cipru - Slovenia 0-2

Grupa F: Rusia - Israel 3-1, Luxemburg - Irlanda de Nord 3-2

Grupa G: Lituania - Liechtenstein 2-0, Slovacia - Bosnia 1-2, Grecia - Letonia 1-0

Grupa H:
San Marino - Polonia 1-5, Ucraina - Anglia 0-0

Grupa I: Georgia - Finalnda 0-1, Belarus - Franţa 2-4

America de Sud

Bolivia - Ecuador 1-1, Uruguay - Columbia 2-0, Venezuela - Peru 3-2, Paraguay - Argentina 2-5

Asia, Baraj

Uzbekistan - Iordania 1-1, 8-9 la penaltyuri

CONCACAF

Honduras - Panama 2-2, Jamaica - Costa Rica 1-1, SUA - Mexic 2-0

Africa


Grupa G: Egipt - Guinea 4-2

Grupa H: Algeria - Mali 1-0

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close