Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Şahtior speră să câştige ultima Cupă UEFA, în oraşul în care Mircea Lucescu s-a făcut iubit

Şahtior speră să câştige ultima Cupă UEFA, în oraşul în care Mircea Lucescu s-a făcut iubit

Şahtior speră să câştige ultima Cupă UEFA, în oraşul în care Mircea Lucescu s-a făcut iubit
Sursa foto: cupa uefa
20 Mai 2009   •   15:19

Mircea Lucescu, cel mai reputat antrenor român, are miercuri seară cel mai important test al carierei. Echipa sa şi a lui Răzvan Raţ, Şahtior Donekţ, joacă finala Cupei UEFA la Istanbul cu formaţia germană Werder Bremen. Aceasta va fi ultima finală de Cupa UEFA în actualul format. De anul viitor, Europa League va fi a doua competiţie fotbalistică a continentului.
Şahtior are şansa să rămână în istorie ca ultima câştigătoare a Cupei UEFA, aşa cum Lazio Roma a rămas ca ultima echipă care a cucerit Cupa Cupelor, în 1999. Prima câştigătoare a competiţiei care îşi cunoaşte sfârşitul miercuri a fost Tottenham Hotspurs, echipă care s-a impus în 1972 în ceea ce era, în acel moment, o cupă a oraşelor europene. De anul viitor, însă, Europa League, o competiţie mult mai apropiată de formatul Ligii Campionilor, va continua moştenirea Cupei UEFA.
Precedenta câştigătoare a Cupei UEFA este Zenit Sankt Petersburg, care s-a impus cu scorul de scorul de 2-0 în faţa celor de la Glasgow Rangers pe stadionul City of Manchester. FC Sevilla s-a impus în 2006 şi 2007, în timp ce sezonul din 2005 a fost câştigat de o altă echipă din Rusia, ŢSKA Moscova. Dacă Şahtior se impune, trei din ultimele cinci Cupe UEFA ar fi câştigate din echipe din fostul spaţiu sovietic. Rivala de moate a lui Şahtior, Dinamo Kiev, a câştigat deja Cupa o dată, în 1986. Ulterior, Dinamo Kiev a jucat Supercupa Europei cu Steaua, "roş-albaştrii" impunându-se cu 1-0.
Mircea Lucescu este decis să îşi treacă în palmares aceast ultim trofeu de Cupa UEFA, dar ştie că nu îi va fi deloc uşor în faţa unei echipe atât de ofensive:
"Sunt sigur că vom vedea un meci spectaculos între două echipe cu două stiluri diferite. Bremen are mereu o mentalitate ofensivă, joacă foarte fizic. Stilul nostru se bazează pe calităţile jucătorilor şi vom încerca să controlăm noi partida", a declarat tehnicianul român la conferinţa de presă dedicată partidei.
"Trebuie să ne impunem. O să fie un meci încins dar o finală nu are cum să fie uşoară şi ne bucurăm că avem această provocare.", a replicat şi tehnicianul lui Bremen, Thomas Schaaf.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close