Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Şase lucruri mai puţin cunoscute despre KuPS Kuopio, adversara lui Gaz Metan Mediaş

Şase lucruri mai puţin cunoscute despre KuPS Kuopio, adversara lui Gaz Metan Mediaş

Şase lucruri mai puţin cunoscute despre KuPS Kuopio, adversara lui Gaz Metan Mediaş
Sursa foto: Foto: kups.fi
21 Iun 2011   •   09:46

Luni a avut loc tragerea la sorţi a primelor două tururi preliminare din Europa League. În urnele de la Nyon s-a regăsit o singură reprezentantă a României, Gaz Metan Mediaş, care o va înfrunta pe KuPS Kuopio, echipă care a încheiat ultima ediţie a campionatului din Finlanda pe poziţia secundă.

Antena3.ro vă oferă şase lucruri şase lucruri mai puţin cunoscute despre viitoarea adversară a echipei lui Cristi Pustai.

-KuPS Kuopio s-a înfiinţat în 1923 şi se numără printre cluburile de succes din Finlanda, având în palmares 5 titluri de campioană (1956, 1958, 1966, 1974, 1976), 2 Cupe ale Finlandei (1968, 1989) şi o Cupă a Ligii (2006). De asemenea, deţine recordul de sezoane consecutive jucate în prima ligă, din 1949 până în 1992. Ediţia de campionat 2010 a încheiat-o pe locul 2, în spatele campioanei HJK Helsinki, însă în actualul sezon nu stă la fel de bine, după 11 etape aflându-se pe poziţia a şaptea, din 12 echipe, cu 3 victorii, 3 egaluri şi 5 înfrângeri.

-Kuopio este un oraş de nici 100.000 de locuitori, situat în provincia Savonia de Nord şi înconjurat de lacul Kallavesi. De altfel, anumite părţi ale oraşului sunt construite pe câteva mici insuliţe. Este locul în care îşi are sediul Biserica Ortodoxă din Finlanda şi unul dintre cele mai importante centre de studii din ţară. Ca o curiozitate, Kuopio este înfrăţit şi cu un oraş din România, Craiova.

-KuPS îşi dispută meciurile de pe propriul teren pe Kuopion keskuskentta (fost Magnum Areena), un stadion construit în 1939, dar renovat între 2003 şi 2005. Deşi este considerată una dintre cele mai cochete arene sportive din Finlanda, capacitatea ei este de numai 4.700 de locuri, doar 2.700 dintre acestea fiind pe scaune.

-Antrenorul echipei, Esa Pekonen (49 de ani), este un fost internaţional finlandez, având 60 de prezenţe şi 2 goluri în echipa naţională. Ca jucător a evoluat pentru Kuusysi Lahti, AIK Solna, MyPA-47 şi FC Lahti, iar pe banca celor de la KuPS se află din 2009, după un prim mandat între 2000 şi 2001. Interesant este faptul că Pekonen nu se va afla la primul duel cu o echipă din România, el înfruntând, ca jucător al celor de la Kuusysi, pe Steaua, în dubla din sferturile de finală ale Cupei Campionilor din sezonul în care roş-albaştrii au cucerit trofeul, şi pe Dinamo, în primul tur a aceleiaşi competiţii din stagiunea 1983/1984, atunci când „câinii” au ajuns până în semifinale.

-În istoria participărilor sale în cupele europene, KuPS a reuşit o singură dată să depăşească primul tur. S-a întâmplat în sezonul 1978/1979 al Cupei UEFA, când, după ce au trecut de Boldklubben 1903 (Danemarca), finlandezii au fost eliminaţi de o altă echipă daneză, Esbjerg FB. Va fi pentru prima oară când vicecampioana Finlandei de anul trecut va întâlni o formaţie din România.

-În lotul viitoarei adversare a lui Gaz Metan Mediaş sunt cinci jucători străini, nigerienii Raphael Udah, Olajide Williams şi Dickson Nwakaeme, camerunezul Patrice Olle Ndoumba şi maghiarul Balasz Balogh. De asemenea, antrenorul Esa Pekonen are la dispoziţie doi internaţionali finlandezi, Ilja Venalainen şi Petri Oravainen, precum şi unul dintre cele mai promiţătoare talente locale, Atte Hoivala, un puşti de 19 ani care a evoluat la mai multe echipe naţionale de tineret.

×
Subiecte în articol: Finlanda Gaz Metan Medias europa league
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close