Antena 3 CNN Sport Fotbal extern Zece momente nebuneşti din cariera lui Diego Maradona, legendă şi selecţioner în Argentina (VIDEO)

Zece momente nebuneşti din cariera lui Diego Maradona, legendă şi selecţioner în Argentina (VIDEO)

Zece momente nebuneşti din cariera lui Diego Maradona, legendă şi selecţioner în Argentina (VIDEO)
15 Oct 2009   •   17:18

În penultima etapă a preliminariilor din zona sud-americană, Diego Armando Maradona a sărbătorit printr-un "plonjon pe buric" în iarba udă golul înscris in extremis de Martin Palermo, care a conferit Argentinei victoria în partida cu Peru şi o şansă sporită de a ajunge la Cupa Mondială. Goal.com a analizat alte opt momente nebuneşti din cariera lui Maradona, în timp ce Antena3.ro a completat top-ul 10 cu ultimele declaraţii făcute de selecţionerul Argentinei la adresa presei din ţara lui, după victoria cu 1-0 din Uruguay ce a adus biletele pentru Africa de Sud.

10) Pele şi FIFA
Nu este niciun secret că Maradona este un inamic declarat al politicilor FIFA şi al unuia dintre reprezentanţii forului, Pele. La cumpăna dintre milenii, FIFA a decis să creeze un premiu "Jucătorul FIFA al secolului", pentru cel mai grozav fotbalist al secolului XX. Câştigătorul avea să fie decis de public, în principal prin voturile exprimate pe site-ul oficial al FIFA, iar Maradona a câştigat lejer, cu 53,6% dintre voturi, în timp ce Pele a ocupat locul doi cu 18,53%.

Puşi în faţa acestei situaţii, cei de la FIFA au decis să mai acorde şi un al doilea premiu, oferit de un "comitet de fotbal", iar Pele a fost desemnat câştigător. La gala de decernare a premiilor, Maradona şi-a manifestat dispreţul faţă de politica FIFA şi a părăsit ceremonia imediat după primirea trofeului său şi înainte ca Pele să fie onorat.

9) Presa să o sugă în continuare
După ce a calificat naţionala Argentinei la Cupa Mondială din Africa de Sud, Maradona a putut în sfârşit să le răspundă celor care l-au criticat, în special jurnaliştilor din ţara sa. Şase puncte vitale obţinute în ultimele două partide din preliminarii i-au dat glas lui Maradona. "Presa poate să o sugă acum şi să o sugă în continuare. Această calificare este a argentinienilor, mai puţin a jurnaliştilor. Au inventat certuri cu mine şi jucătorii, dar pot să îşi înghită acum toate cuvintele, ei şi toţi cei care sunt împotriva mea", a declarat Maradona.

8) Mâna pe pistol
Conflictul lui Maradona cu presa datează însă din perioada în care era jucător. Doar cu câteva luni înainte de Cupa Mondială din 1994, din SUA, Maradona avea o condiţie fizică slabă şi era urmărit la tot pasul de presă. Fotbalistul de la acea vreme a răspuns la această încălcare a vieţii private trăgând focuri de armă cu aer comprimat în direcţia reporterilor adunaţi în faţa casei lui din Moreno. Câţiva jurnalişti au fost atinşi de alice şi răniţi uşor.

7) Maradona, bătăuşul
Nici pe teren nu era cuminte Maradona. Pe finalul aventurii nefericite de doi ani la Barcelona, Maradona a fost implicat într-o bătaie generală la finalul unui meci cu Athletic Bilbao.

Cele două echipe, mari rivale la vremea respectivă, s-au întâlnit în finala Cupei Regelui din 1984. Athletic a câştigat meciul cu 1-0, disputat în condiţii dure, dar la finalul partidei lucrurile au degenerat într-o bătaie generală, între jucătorii şi membrii staff-ului celor două echipe. Maradona a fost unul dintre actorii principali ai "evenimentului", executând câteva lovituri acrobatice de karate.



6) Injuriile lui Maradona
Argentina a ajuns în finala Cupei Mondiale din 1990 cu o întreagă planetă împotriva ei. Fotbalul cinic şi negativ nu le-a adus admiratori şi imnul naţional a fost huiduit la scară largă de mulţimea care încuraja Germania pe Stadio Olimpico din Roma.

Maradona a răspuns acestei lipse de respect înjurând de două ori în faţa camerelor de filmat, folosind fraza spaniolă "hijos de puta" (fii de curvă). Nu trebuie să fii cel mai bun cititor pe buze ca să înţelegi ce le transmitea Maradona adversarilor.

5) Lacrimile lui Maradona
Maradona a fost mereu un tip emoţional şi niciodată nu s-a văzut mai bine asta decât în finala Cupei Mondiale din 1990 cu Germania. O echipă stângace a Argentinei reuşise să îşi croiască drum spre ultimul act cu două victorii la penalty-uri în faţa Iugoslaviei şi Italiei, ţara gazdă.

Finala a fost de asemenea strânsă, dar Argentina a avut doi jucători eliminaţi şi a pierdut meciul cu un penalty inexistent convertit de Andreas Brehme. Asta i-a pus capac lui Maradona, care, dacă până atunci l-a confruntat pe arbitru la fiecare fază, a izbucnit în lacrimi la final, precum se poate observa şi în poza în care el are medalia de vicecampion atârnată la gât.



4) Maradona şi pupilele dilatate
Participarea lui Maradona la Cupa Mondială din 1994 era în dubii, după o perioadă dificilă a jucătorului la Sevilla şi Newell's Old Boys, când s-a confruntat cu probleme de greutate. Maradona a reuşit cumva să revină în formă şi să ajungă la turneul final. Mai mult, Diego a înscris un gol superb în meciul de deschidere, 4-0 cu Grecia.

Modul în care a sărbătorit el golul a făcut înconjurul planetei, fiind considerat de mulţi cel mai oribil din istorie. "Maradona a alergat spre camera de filmat de la marginea terenului, ţipând, urlând şi cu pupilele mai dilatate ca ale unui drogat", scrie Goal.com.



3) Pele şi-a început viaţa sexuală cu un băiat
Maradona şi Pele au fost priviţi mereu drept cei mai mari jucători din istorie, însă cei doi nu s-au înţeles niciodată, iar sângele lor sud-american i-a adus în faţa mai multor dispute de-a lungul timpului.

În martie 2009, Pele l-a catalogat pe Diego drept un "model nedemn de urmat" pentru copii, din cauza antecedentelor lui cu drogurile. Maradona a oferit o replică pe măsură la o conferinţă de presă, făcând referire la zvonurile conform cărora Pele şi-a pierdut virginitatea în compania unui bărbat: "Ce vreţi să îi mai spun eu? El a început cu un băiat".

2) Plonjonul lui Maradona
Înaintea penultimei partide din preliminariile pentru Cupa Mondială din 2010, contra lui Peru, Argentina avea nevoie de o victorie. Conducând cu 1-0 pe o vreme ploioasă, formaţia gazdă s-a văzut egalată de Peru în minutul 89, prin Hernan Rengifo. Şansele de la calificare erau simţitor diminuate şi Maradona a lăsat privirea în pământ.

Într-un mod uimitor, însă, în prelungirile partidei, Martin Palermo a reuşit să întoarcă soarta partidei. Finalul dramatic l-a determinat pe Maradona să facă un plonjon teatral pe iarba îmbibată cu apă.



1) Mâna lui Dumnezeu
Cel mai controversat gol din istoria Cupei Mondiale a fost înscris în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986 din Mexic, în partida dintre Argentina şi Anglia. Cu scorul blocat la 0-0 în debutul reprizei secunde, Maradona a urmărit o degajare eşuată a mijlocaşului Steve Hodge, s-a înălţat peste portarul Peter Shilton şi a împins mingea în poartă cu pumnul mâinii stângi.

Arbitrul nu a văzut incidentul şi Argentina a preluat conducerea. Câteva minute mai târziu, Maradona avea să înscrie "golul secolului", după ce a driblat jumătate din echipa Angliei şi a adus victoria cu 2-1, pentru ca apoi Argentina să cucerească trofeul. La finalul partidei, Maradona a declarat că golul a fost înscris "puţin cu capul lui Maradona şi puţin cu mâna lui Dumnezeu", declarând totodată că este o răzbunare pentru războiul din Insulele Falkland.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Diego Maradona Pele Argentina Cupa Mondiala
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close