Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Viitorul lui Hagi este noua campioană a României. Steaua contestă rezultatul la TAS

Viitorul lui Hagi este noua campioană a României. Steaua contestă rezultatul la TAS

Viitorul lui Hagi este noua campioană a României. Steaua contestă rezultatul la TAS
13 Mai 2017   •   21:55

FC Viitorul, echipă antrenată şi patronată de Gheorghe Hagi, a reuşit o performanţă istorică, graţie golului marcat de Gabriel Iancu (65), dintr-un penalty acordat în urma unui duel între Ionuţ Larie şi Florinel Coman. 

FC Viitorul are acelaşi număr de puncte în clasament ca FCSB, dar departajarea s-a făcut în urma rezultatelor directe din play-off, echipa lui Hagi câştigând cu 3-1 pe teren propriu şi remizând la Bucureşti, 1-1. 

Gică Hagi: Suntem campioana cea mai tânără din Europa

Pentru prima oară în ultimii 39 de ani trei echipe au avut şanse la titlu înaintea ultimei etape, FC Viitorul, FCSB şi Dinamo

Gigi Becali, lovitură pentru Gică Hagi în seara în care "Regele" a câștigat titlul în Liga I

FCSB a învins-o cu 3-0 pe CS Universitatea Craiova şi a ocupat astfel locul al doilea în clasament. După ce a marcat două goluri, atacantul Denis Alibec a încheiat meciul în galeria ''roş-albaştrilor'', unde s-a dus după ce a fost schimbat. 

Dinamo a remizat cu campioana de anul trecut, Astra Giurgiu, 1-1, în Ştefan cel Mare, încheind pe locul al treilea al podiumului. 

Liga dă dreptate Viitorului

Liga Profesionistă de Fotbal a publicat, sâmbătă, un comunicat de presă pe site-ul său oficial, în care precizează faptul că echipa FC Viitorul câştigă titlul în cazul în care încheie play-off-ul Ligii I la egalitate de puncte cu FCSB. 

Precizarea LPF vine după ce conducerea FCSB a anunţat pe contul oficial de Facebook faptul că titlul îi va reveni în situaţia unei egalităţi la puncte deoarece Regulamentul de Organizare a Activităţii Fotbalistice (ROAF) prevede faptul că în calculul punctelor obţinute în meciurile directe cu FC Viitorul se iau toate cele patru partide disputate în sezonul 2016-2017 şi nu doar meciurile din play-off. "Victorie cu CSU Craiova = titlul 27!", se menţionează pe pagina de Facebook a FCSB. 

Ulterior, directorul sportiv al FCSB, Mihai Stoica, a declarat că gruparea va merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv dacă LPF o declară campioană pe FC Viitorul în cazul unei egalităţi la puncte. "Noi deocamdată nu avem ce să contestăm. Am discutat şi cu jurişti şi ni s-a spus foarte clar. Omologarea o face FRF, nu conducerea Ligii hotărăşte asta. Aici vorbim de litera regulamentului şi asta e clară. Dacă ambele echipe vor câştiga, ceea ce eu, sincer, mă îndoiesc, cred că se vor bucura şi Steaua, şi Viitorul. Dar după aia, mai vedem. Au fost 4 meciuri directe: două victorii, un egal şi o înfrângere. Dacă Liga va decide că titlul se va lua după rezultatele directe din play-off, atunci va decide TAS-ul", a spus, sâmbătă, Stoica la postul Digisport 

În aceste condiţii, LPF a menţionat în comunicatul său că art. 27 alin. (3) lit. a) din ROAF prevede următoarele: "Dacă două sau mai multe echipe acumulează acelaşi număr de puncte după ce au jucat toate meciurile programate în campionat, clasamentul se va stabili pe baza aplicării, în ordine, a următoarelor criterii: a) numărul mai mare de puncte obţinute în jocurile directe disputate între echipele aflate la egalitate de puncte". Totodată, potrivit art. 8 lit. a) din ROAF, prin sistemul campionat se înţelege acel sistem "în care fiecare echipă joacă, cu toţi ceilalţi adversari, o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur)". 

Termenul "campionat", folosit la art. 27 alin. (3), are în vedere disputarea unui singur meci tur şi a unui singur meci retur între două echipe şi, în nici un caz, disputarea mai multor meciuri tur-retur, în faze diferite ale competiţiei. În cazul formatului actual al Ligii I, noţiunea de "campionat", definită de art. 8 lit. a) din ROAF, folosită în cadrul sintagmei "toate meciurile din campionat" de art. 27 alin. (3), se referă în mod clar la o singură fază competiţională, respectiv cea a sezonului regular sau cea a play-off-ului/play-out-ului, după caz. Atâta timp cât două echipe au disputat jocuri în sistem tur-retur în play-off (adică un "campionat" în sensul definiţiei de la art. 8 lit. a)), nu există nici un temei regulamentar pentru departajarea lor şi prin raportare la rezultatele meciurilor disputate în prima fază a competiţiei (un alt "campionat" în accepţiunea art. 8 lit. a) din regulament). 

Aşadar, LPF menţionează că în vederea departajării unor echipe aflate la egalitate de puncte la finalul play-off-ului, se va folosi criteriul jocurilor directe disputate o dată pe teren propriu şi o dată în deplasare (tur-retur) în cadrul fazei play-off-ului, fără a se avea în vedere jocurile directe din campionatul sezonului regular.  

De altfel, această modalitate de departajare nu este folosită în premieră de Liga Profesionistă de Fotbal, care a utilizat acest sistem şi în sezonul 2015/2016, când departajarea echipelor CSMS Iaşi şi CS Universitatea Craiova s-a făcut pe baza jocurilor tur-retur disputate în play-out şi nu prin raportare la toate jocurile disputate pe parcursul întregii competiţii. Mai mult decât atât, legalitatea criteriilor de departajare folosite de către LPF a fost confirmată şi prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 7 iunie 2016 prin care s-a aprobat clasamentul final al  Ligii I. 

În susţinerea poziţiei oficiale, Liga Profesionistă de Fotbal a prezentat şi jurisprudenţa Tribunalului Arbitral al Sportului de la Lausanne care, într-un caz recent (dosarul CAS2016/A/4722), a făcut o distincţie clară între campionatul sezonului regular şi faza play-off-ului/play-out-ului, ca două elemente distincte ale competiţiei sportive anuale organizate de LPF. 

"Aceste criterii de departajare au fost cunoscute, acceptate şi aplicate de toţi membrii familiei fotbalului românesc, motiv pentru care ne manifestăm speranţa că echipele implicate în bătălia pentru titlu îşi vor disputa lupta pentru trofeu doar pe terenul de fotbal şi nu vor apela la subterfugii juridice menite să creeze confuzie în rândul jucătorilor şi al suporterilor", se încheie comunicatul LPF. 

De altfel, pe site-ul LPF au fost publicate încă de vineri şi situaţiile în care cele trei echipe rămase în luptă pot câştiga titlul în ultima etapă a play-off-ului: 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Dinamo Liga I steaua viitorul constanta
Parteneri
Sondaj INSCOP pentru alegerile locale. Topul partidelor
x close