Antena 3 CNN Sport Off Sport Cea mai veche crosă de hochei din lume, scoasă la vânzare de proprietarul său

Cea mai veche crosă de hochei din lume, scoasă la vânzare de proprietarul său

Cea mai veche crosă de hochei din lume, scoasă la vânzare de proprietarul său
de M.T.    |    13 Oct 2011   •   11:55

Mark Presley, un canadian de 44 de ani, din oraşul Berwick, Noua Scoţie, a decis să scoată la vânzare ceea ce, conform experţilor, este cea mai veche crosă de hochei din lume.

Bărbatul, care a achiziţionat crosa în 2008, s-a hotărât să facă acest pas deoarece are nevoie de bani pentru a-şi finanţa studiile de istorie la universitate.

A fost foarte dificil să iau o astfel de decizie, această crosă a fost pasiunea mea. Ideal ar fi ca ea să ajungă într-o instituţie naţională. Cunosc oameni care mi-au spus că ar trebui să o donez, dar nevoile financiare nu îmi permit să fac asta”, a explicat Presley, într-un interviu pentru un site local, Times&Transcript.

Înainte de a scoate valorosul obiect la licitaţie, Presley a ţinut să se asigure de veridicitatea „celei mai vechi crose de hochei”, iar cercetarea sa, aprobată de experţii canadieni, a confirmat faptul că artefactul nu a fost creat mai târziu de 1838. În acest sens, anul trecut, au avut loc mai multe teste la Mount Allison University.

Bill Fitsell, unul dintre cei mai apreciaţi istorici ai hocheiului din Canada, a declarat că Mark Presely „a stabilit un nou standard pentru evaluarea unor astfel de obiecte” şi că starea în care se găseşte crosa este „impecabilă”.

Vânzarea va avea loc în privat, prin email, acolo unde posesorul crosei aşteaptă ofertele: „Sper că va ajunge într-un muzeu sau într-un loc în care publicul să aibă acces la ea şi să se bucure de ea. Totuşi, sunt conştient că puţine instituţii au bugetul necesar pentru a concura cu marii colecţionari privaţi”.

 

×
Subiecte în articol: Canada vanzare licitatie
Parteneri
Creștere progresivă a contribuţiei la pensii. Milioane de români vizați
x close