Antena 3 CNN Sport Off Sport Condamnaţii pentru evaziune fiscală, sprijin pentru Berlusconi în cursa electorală

Condamnaţii pentru evaziune fiscală, sprijin pentru Berlusconi în cursa electorală

Condamnaţii pentru evaziune fiscală, sprijin pentru Berlusconi în cursa electorală
Sursa foto: Foto: newnotizie.it
de M.Z.    |    19 Feb 2013   •   21:16

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, care candidează la alegerile generale de la sfârşitul acestei săptămâni, ar putea obţine un avantaj neaşteptat în cursa electorală din partea unei categorii controversate de alegători, respectiv cei suspectaţi sau condamnaţi pentru evaziune fiscală.

Berlusconi a reuşit să restrângă semnificativ decalajul faţă de favoritul din sondaje, Pier Luigi Bersani, după ce a promis că, dacă va fi numit premier şi Partidul Libertăţii va câştiga majoritatea, va institui aministie generală în cazurile de evaziune fiscală, informează CNBC.

El însuşi condamnat pentru fraudă fiscală, Berlusconi a declarat la începutul lunii februarie într-un talk-show televizat că va oferi "o amnistie totală" pe probleme fiscale, deşi partenerii său de coaliţie, patidul Liga Nordului, resping o astfel de măsură.

"Dacă electoratul îmi va acorda mie şi va acorda Partidului Libertăţii o majoritate pe cont propriu, voi trece imediat prin parlament o amnistie totală pe probleme fiscale", a spus fostul premier.

Berlusconi este cu numai 6 puncte procentuale în spatele lui Bersani, în cel mai recent sondaj din 8 februarie, ultima zi înainte de începutul embargoului legal pe sondaje.

În Italia, evazioniştii au devenit o parte importantă, influentă a electoratului, de la micii afacerişti la magnaţii care îşi ascund banii în bănci străine, potrivit lui Massimo Bordignon, profesor de economie la Universitatea Catolică din Milano.

"Atunci când foarte mulţi oameni fac evaziune, devin importanţi ca grup electoral. În final, motivul pentru care ne confrumtăm cu atât de multă evaziune fiscală este că guvernul italian, în particular guvernele de centru-dreapta, nu au luat nicio măsură împotriva ei", comentează acesta.

Anual, statul italian pierde aproximativ 120 miliarde euro din cauza evaziunii fiscale, potrivit estimărilor Trezoreriei şi Fiscului.

Datoria publică a Italiei este de 2.000 miliarde euro, reprezentând 127% din Produsul Intern Brut.

Autorităţile estimează că italienii au plasat peste 100 miliarde euro în conturi bancare în Elveţia. Fiscul a demarat discuţii cu autorităţile elveţiene pentru a ataca fenomenul, însă nu a fost încheiat încă vreun tratat.

Berlusconi a fost condamnat pentru fraudă fiscală în octombrie 2012, dar a făcut apel şi poate candida până la o eventuală decizie definitivă.

Potrivit estimărilor prezentate în luna ianuarie de Comisia Europeană, bugetele statelor europene pierd 1.000 miliarde euro pe an din cauza fraudei fiscale şi evaziunii.




×
Subiecte în articol: Silvio Berlusconi campanie electorala
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close