Antena 3 CNN Sport Off Sport Dopajul în Rusia se practică instituționalizat, cu ajutorul serviciilor secrete

Dopajul în Rusia se practică instituționalizat, cu ajutorul serviciilor secrete

Dopajul în Rusia se practică instituționalizat, cu ajutorul serviciilor secrete
13 Mai 2016   •   11:18

Fostul preşedinte al laboratorului din Moscova, Grigori Rodcenkov, a afirmat pentru New York Times că sportivii ruşi au beneficiat în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014 de un sistem de dopaj supervizat de Moscova, relatează AFP. 

"Eram foarte bine echipaţi, ştiam ce avem de făcut şi eram pregătiţi perfect pentru Soci, la fel ca înainte. Totul a funcţionat ca un ceas elveţian", a explicat Rodcenkov în articolul publicat de New York Times joi pe site-ul său. 

El a estimat că "zeci de sportivi ruşi, dintre care 15 medaliaţi olimpici" au profitat de acest sistem. El a menţionat în special 14 membri ai echipei de schi fond a Rusiei şi doi membri "experimentaţi" ai echipei Rusiei de bob. 

Rodcenkov susţine că a pregătit un cocktail care asociază steroizi anabolizanţi - metenolon, trenbolon şi oxandrolon - pe care le amesteca cu alcool pentru a reduce durata timpului în care puteau fi detectaţi. 

Serviciile secrete ruse au intervenit pentru a schimba eşantioane urinare recoltate de la sportivii ruşi. 

Conform lui Rodcenkov, ei înlocuiau cu ajutorul său, în timpul nopţii, eşantioane recoltate după competiţii cu eşantioane "curate" recoltate cu câteva luni înainte, pentru a evita ca sportivii ruşi să fie declaraţi pozitiv. 

Pentru a susţine aceste acuzaţii, Rodcenkov a furnizat cotidianului NY Times mai multe schimburi de mail-uri cu ministerul rus al Sporturilor în care sunt menţionaţi sportivii care profită de acest program. El a furnizat, de asemenea, o fotografie în care prezintă o mică trapă în laboratorul antidoping din Soci utilizată de serviciile secrete ruseşti pentru a schimba eşantioane. 

Rusia a încheiat pe primul loc în clasamentul pe medalii la Soci cu 33 de podiumuri, dintre care 13 titluri olimpice. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Rusia dopaj dezvaluiri servicii secrete
Parteneri
Vremea se răceşte brusc în România. Zonele vizate de alerta ANM
x close