Antena 3 CNN Sport Off Sport Regele nebun după fotbal: Carol al II-lea, omagiat de site-ul FIFA la 60 de ani de la moartea sa

Regele nebun după fotbal: Carol al II-lea, omagiat de site-ul FIFA la 60 de ani de la moartea sa

Regele nebun după fotbal: Carol al II-lea, omagiat de site-ul FIFA la 60 de ani de la moartea sa
de M.T.    |    04 Apr 2013   •   14:27

Site-ul oficial al FIFA îl omagiază pe Carol al II-lea, fostul rege al României, care a murit în urmă cu exact 60 de ani, în Portugalia.

Într-un articol numit "Regele nebun după fotbal al României", forul mondial poveste rolul decisiv pe care Carol l-a avut în participarea echipei naţionale la prima ediţie a Cupei Mondiale, în 1930.

Urcat pe tron cu 35 de zile înainte de debutul turneului, Carol al II-lea şi-a făcut un obiectiv prioritar din participarea României la competiţia din Uruguay.

Monarhul a anulat pedepsele tuturor jucătorilor suspendaţi din motive fotbalistice, l-a numit la cârma echipa naţionale pe Costel Rădulescu, deşi a fost cel care a ales lotul, şi s-a asigurat că fotbaliştii slecţionaţi ăşi vor păstra slujbele şi după revenirea din America de Sud.

Astfel, pe 21 iunie 1930, echipa României s-a îmbarcat pe transatlanticul Conte Verde şi şi-a început călătoria spre primul campionat mondial din istorie.

Deşi a câştigat primul meci disputat în uruguay, scor 3-1 cu Peru, echipa naţională avea să fie eliminată în urma înfrângerii cu 4-0 suferite în faţa ţării gazdă, care avea de altfel să şi câştige trofeul.

Citiţi aici articolul de pe site-ul FIFA dedicat lui Carol al II-lea

Citiţi aici povestea primei ediţii a Cupei Mondiale


×
Subiecte în articol: FIFA România echipa nationala
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close