Antena 3 CNN Sport Off Sport Tragedia echipei Chapecoense, una dintr-un lung șir al accidentelor aviatice în care au fost implicate echipe de fotbal

Tragedia echipei Chapecoense, una dintr-un lung șir al accidentelor aviatice în care au fost implicate echipe de fotbal

Tragedia echipei Chapecoense, una dintr-un lung șir al accidentelor aviatice în care au fost implicate echipe de fotbal
30 Noi 2016   •   12:09

Tragedia care a lovit echipa braziliană Chapecoense, accidentul aviatic în care și-au pierdut viața cei mai mulți componenți ai lotului, nu este una singulară în lumea fotbalului.

Marți, zborul 2933 al companiei LaMia, cu 77 de persoane la bord, s-a prăbușit în Columbia, în Cerro Gordo.

Final de coșmar pentru visul frumos al brazilienilor

 

Din multe puncte de vedere, echipa braziliană era asemănată cu Leicester City, echipa engleză care a luat prin surprindere pe toată lumea, după ce au câștigat titlul în Premier League. Și Chapecoense venea după multe sezoane în ligile inferioare și iat-o atât de aproape de primul trofeu important.

Chapecoense era în drum spre prima sa finală internațională, cea a Cupei Sudamericana, în compania columbienilor de la Atletico Nacional.

Echipa mai numără acum doar 12 jucători, restul fiind uciși în accident, sau au suferit răni care nu le permit să își continue cariera.

Asociața sud-americană de fotbal a decis suspendarea tuturor competițiilor pe care le patronează, iar finala cupei Sudamericana a fost anulată. Viitori adversari ai Chapecoense, Atletico Nacional, au propus ca trofeul să fie decernat echipei braziliene.

Vestea prăbușirii avionului a venit ca un trăsnet nu doar pentru microbiști, ci pentru întreaga lume. Inevitabil, au fost rememorate accidente similare, care din nefericire nu au fost puține.

Grande Torino, prima mare tragedie din istoria fotbalului

 

Pe 4 mai 1949 întreaga echipă de fotbal Torino, supranumită Grande Torino, a pierit după ce avionul în care se afla s-a izbit de o biserică.

Multipli campioni ai Italiei, torinezii se întorceau de la o partidă amicală disputată contra Benficăi Lisabona.

Un milion de oameni au participat la funeralii, iar Torino a câștigat din nou campionatul.

Sfârșitul ”Busby Babes”, accidentul care a îndoliat o întreagă planetă

 

Pe 6 februarie 1958, la Munchen, avionul care transporta echipa Manchester United, s-a prăbușit la scurt timp de la decolare. Echipa se întorcea de la un meci din Serbia, împotriva Stelei Roșii Belgrad.

Accidentul a provocat moartea a opt jucători și trei membri ai staff-ului echipei din Manchester. Printre victime, Duncan Edwards, una dintre marile legende ale fotbalului britanic. Edwards avea doar 21 de ani, însă își trecuse deja în palmares cinci titluri de campion cu United și era considerat ca jucătorul cu cel mai mare potențial din istoria fotbalului din Insulă.

Edwards era unul dintre ”Busby Babes”, creația managerului Matt Busby, jucători de o deosebită valoare care trecuseră pe la toate echipele de tineret ale lui United.

Pe 24 septembrie 1969, în Bolivia, întreaga echipă The Strongest a murit, într-un accident ce a făcut 83 de victime. Avionul s-a prăbușit într-o zonă rurală și a dus la moartea antrenorilor și a 17 jucători.

Pe 11 august 1979 două avioane Aeroflot s-au ciocnit în aer, incidentul ducând la moartea tuturor ocupanților celor două aeronave. Într-una dintre ele erau și 17 dintre membrii echipei sovietice de primă divizie Pakhtakor.

Pe 8 decembrie 1987 o cursă charter ce avea la bord echipa peruviană Allianza Lima s-a prăbușit în Oceanul Pacific, cu doar nouă kilometri înainte de aterizare. La bord erau 44 de persoane, unicul supraviețuitor fiind pilotul. În accident au pierit marea majoritate ai membrilor clubului.

Pe 7 iunie 1989 un zbor surinamez s-a prăbușit, ducând la moartea a 176 de persoane, din cele 187 aflate la bord. Printre victime, un grup de fotbaliști și antrenori surinamezi care activau în Olanda. 15 din cei 18 aflați la bord au murit.

Dispariția Chipolopolo, echipa care umilea Italia

 

În 27 aprilie 1993 un avion al forțelor aeriene din Zambia s-a prăbușit în Oceanul Atlantic, în apropierea coastelor Gabonului.

La bord erau 30 de persoane, dintre care 5 membri ai echipajului.Printre pasageri, 18 jucători ai echipei naționale a Zambiei, dar și staff-ul tehnic. Era considerată cea mai promițătoare generație a fotbalului din Zambia.

În 1988, la Jocurile Olimpice de la Seul, au provocat cea mai mare surpriză a turneului de fotbal, după ce au zdrobit cu 4 - 0 pe Italia.

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close