Actorul Peter O'Toole se retrage din activitate la vârsta de 79 de ani

de Antena3.ro    |    11 Iul 2012   •   10:47
Actorul Peter O'Toole se retrage din activitate la vârsta de 79 de ani Foto: Mediafax/AFP
Actorul irlandez de teatru şi film Peter O'Toole, devenit celebru graţie rolului din filmul "Lawrence al Arabiei" (1962), a anunţat marţi că se retrage din activitate la vârsta de 79 de ani, informează AFP.
   
Într-un comunicat citat de revista People, actorul declară: "Pentru mine, a sosit timpul să arunc prosopul. Să mă îndepărtez de scenă şi de cinema. Nu mai am inima pentru a mai face asta. Nu voi reveni". "Viaţa mea profesională de actor - pe ecran şi pe scenă - mi-a adus sprijinul publicului, împlinire emoţională şi confort material", a adăugat celebrul actor irlandez.
   
"M-a adus în contact cu oameni minunaţi, prieteni buni cu care am împărtăşit destinul inevitabil al tuturor actorilor: eşecurile şi succesele", a spus O'Toole. "Totuşi, cred că fiecare trebuie să decidă el însuşi când vine vremea să se retragă. Din acest motiv îmi iau adio de la meserie, cu ochii uscaţi şi cu o gratitudine profundă", a adăugat starul irlandez.
   
Agenţii din Londra şi New York ai actorului nu au confirmat încă informaţia.
   
O'Toole a urcat pe scenă pentru prima dată la vârsta de 17 ani, la Londra, şi a jucat apoi în drame de Shakespeare, înainte de a da lovitura şi pe marele ecran cu filmul "Lawrence al Arabiei", în regia lui David Lean.
   
Probleme de sănătate, atribuite iniţial alcoolismului, dar care s-au dovedit ulterior a fi fost cauzate de un cancer la stomac, i-au ameninţat cariera şi viaţa în anii 1970, dar O'Toole a depăşit aceste obstacole, renunţând la alcool.
   
Peter O'Toole a primit opt nominalizări la premiile Oscar pe parcursul carierei sale care conţine câteva interpretări remarcabile precum cele din "Caligula" (1979) şi "Ultimul împărat" (1987), fără a câştiga însă mult râvnitul trofeu.
   
Actorul irlandez a câştigat totuşi patru Globuri de Aur, un premiu BAFTA, un premiu Emmy şi a primit din partea Academiei de film americane Oscarul onorific pentru întreaga carieră în anul 2003.
   
În ultimii ani, a fost lăudat pentru evoluţia sa din piesa de teatru "Jeffrey Bernard is Unwell" dar şi pentru rolul din versiunea televizată a acesteia, o producţie care prezintă viaţa unui jurnalist britanic alcoolic.x close