Antena 3 CNN Timp liber Film Actriţa britanică Susannah York, una dintre figurile memorabile ale anilor '60, a murit la 72 de ani

Actriţa britanică Susannah York, una dintre figurile memorabile ale anilor '60, a murit la 72 de ani

Actriţa britanică Susannah York, una dintre figurile memorabile ale anilor '60, a murit la 72 de ani
Sursa foto: Foto: dailymail.co.uk
16 Ian 2011   •   12:56

Actriţa britanică Susannah York, una din figurile memorabile ale cinematografiei anilor '60, cunoscută din filme precum "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa" şi "Tom Jones", a murit sâmbătă, la vârsta de 72 de ani, după o lungă luptă cu cancerul, potrivit Reuters.
   
Susannah York era cunoscută în special din filmul "Şi caii se împuşcă, nu-i aşa" (1969), în care a jucat alături de Jane Fonda, rol care i-a adus o nominalizare la Oscar.
   
"A fost o mamă absolut extraordinară şi cu picioarele pe pământ. Nimic nu-i plăcea mai mult decât să facă o friptură bună duminica şi să stea lângă foc în serile de iarnă. Într-un fel, era o fată de casă.", a spus fiul ei, actorul Orlando Wells.
   
O figură britanică tipică, cu păr blond, ochi albaştri şi o piele proaspătă, ca şi Julie Christie şi Sarah Miles, Susannah York era una dintre cele mai cunoscute figuri ale ecranului în anii '60, având o mulţime de admiratori.
   
A devenit cunoscută pe plan internaţional, jucând în filme clasice precum "Tom Jones" şi "A Man For All Seasons", şi a jucat alături de Elizabeth Taylor, Marlon Brando, Montgomery Clift şi Peter O'Toole.
   
În anii '70, s-a remarcat mai puţin prin rolurile de film, deşi a jucat în pelicula cu succes de casă "Superman", însă şi-a continuat cariera în teatru.
   
"Era la fel de fericită într-un pub unde se făcea teatru din Islington (cartier din Londra n.r.) precum era la Hollywood", a mai spus Wells.
   
Actriţa a spus într-un interviu acordat agenţiei Reuters în 2001 că teatrul era adevărata ei dragoste. "Aici e locul meu", a spus ea.
   
Când nu juca, York scria cărţi pentru copii şi era o înflăcărată militantă împotriva armelor nucleare. S-a implicat mult în eliberarea israelianului Mordechai Vanunu, care a dezvăluit că în ţara sa era fabricată bomba atomică. Actriţa a mers în Israel când acesta a fost în cele din urmă eliberat, în 2004, după 18 ani de închisoare.

×
Subiecte în articol: actriţă deces teatru film cancer
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close