Mungiu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez

de A.M.P    |    20 Mai 2013   •   21:32
Mungiu a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez Foto: Agerpres
Ministrul francez al Culturii, Aurélie Filippetti, i-a acordat regizorului Cristian Mungiu, în cursul unei ceremonii desfăşurate luni la Cannes, titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, scrie Mediafax.
   
Alături de Mungiu a fost decorat şi regizorul inidian Anurag Kashyap.
   
"Stilul dumneavoastră cinematografic extrem de realist evidenţiază absurditatea tragică a realităţilor sociale şi politice dintr-o perspectivă de ironie acerbă", a declarat Aurelie Filippetti, conform AFP, adresându-i-se lui Mungiu.
   
Cristian Mungiu "se află în fruntea unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (...) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din perioada lui Ceauşescu", a subliniat ministrul francez al Culturii.
   
Mungiu a dedicat medalia primită tuturor artiştilor români, subliniind că "singura soluţie pentru România este investirea în educaţie şi cultură".
   
Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de către Guvernul francez.
   
Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d'Or de la Cannes în 2007, cu filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje "Amintiri din Epoca de Aur", care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.
   
Cristian Mungiu face parte din juriul ediţiei de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes (15 - 26 mai). Juriul este prezidat de Steven Spielberg.
  

x close