Antena 3 CNN Timp liber Fun Grecii au uitat de criză şi s-au bătut cu făină colorată

Grecii au uitat de criză şi s-au bătut cu făină colorată

Grecii au uitat de criză şi s-au bătut cu făină colorată
de S.T.    |    29 Feb 2012   •   16:27

Grecii au mai găsit un prilej să uite de greutăţile ultimilor doi ani într-un amuzant festival tradiţional. Locuitorii unui orăşel de pe litoral, cărora li s-au adăugat o mulţime de turişti, s-au războit, o zi întreagă, cu... făină.

De când se ştiu, locuitorii din Galaxidi sărbătoresc încheierea carnavalului cu măşti, costume ţipătoare şi tălăngi. Dar, mai ales, cu adevărate bombe cu făină, pe care le aruncă veseli unii asupra altora. Obiceiul datează de peste două secole şi marchează sfârşitul carnavalului. Anul acesta, mai bine de două tone de făină colorată a fost, astfel, irosită pentru bucuria localnicilor şi a oaspeţilor orăşelului. Oamenii s-au mai eliberat, în această manieră hazlie, de furia acumulată în urma privaţiunilor şi umilinţelor la care i-a supus criza din ultimii ani.

Înaintea marii bătălii, localnicii au avut grijă să-şi protejeze, cu folii de plastic, casele şi ambarcaţiunile din port. Iar unii vizitatori au preferat să urmărească ostilităţile de la o distanţă sigură. Costul făinii a fost acoperit chiar de locuitori, fără nicio subvenţie din altă parte. Potrivit istoricilor, obiceiul îşi are originea la începutul secolului al 19 - lea. Grecii îşi mânjeau, atunci, feţele cu cenuşă pentru a sărbători carnavalul, deşi acesta era interzis de puterea otomană de ocupaţie. Mai târziu, cenuşa a fost înlocuită de inofensiva făină iar tradiţia a căpătat forma de acum.

Orice s-ar întâmpla, grecii nu-şi vor pierde simţul umorului, bucuria distracţiei. Le avem în sânge şi le vom păstra, oricât ne-ar mai tăia din salarii şi pensii.


×
Subiecte în articol: greci carnaval
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close