Antena 3 CNN Timp liber Turism Insula Creta şi istoria castelelor veneţiene

Insula Creta şi istoria castelelor veneţiene

Insula Creta şi istoria castelelor veneţiene
25 Mai 2014   •   08:47

Insula Creta are o pozitie naturala si geopolitica importanta, motiv pentru care istoria sa este strans legata de atractia pe care au dezvoltat-o civilizatiile Mediteranei pentru cucerirea si stapanirea ei.

Castele fortificate, cetati si ziduri in Creta

Cum primii dusmani externi ai Cretei au fost romanii, fortificatiile oraselor erau axate pe cei interni. Odata cu cresterea numarului de raiduri ale piratilor, si manastirile de pe litoral au fost fortificate pentru extra protectie.

Influentele piratilor sarazini, care au ocupat insula intre anii 824 si 961, pot fi observate cel mai bine in capitala insulei, Heraklion. Au urmat bizantinii, care au construit noi ziduri, reusind sa tina invadatorii la distanta timp de cateva secole. Ruinele ramase in urma lor sunt cele de la Polirinia, Profitis Ilias si Kissamos, modificate ulterior de venetieni.

In anul 1206, Creta a trecut in mainile genovezilor, care s-au ocupat de acelasi aspect ca si cei dinaintea lor, construind in scurt timp cele trei castele fortificate si 12 cetati. Cu toate acestea, dupa doar trei ani, venetienii au ocupa insula si au ramas aici timp de aproximativ 450 de ani. Cele mai importante monumente ale lor sunt castelul de pe insula Gramvoussa, de unde ai parte de vederi magnifice, fortificatiile de pe insula Spinalonga, ridicate in 1579, si Portul Chania, cunoscut odinioara sub numele de „Venetia Orientului”.

In 1669, dupa 22 de ani de asediu, turcii au reusit sa preia marele castel din Candia (Heraklion) si au inceput restaurarea forturilor venetiene, ridicand o serie de cetati mici, numita Koules.

Frangokastello si istoria sa tumultuoasa

Unul dintre cele mai bine conservate castele pe care le poti admira in Creta este Frangokastello, renumit nu doar pentru istoria violenta si turbulenta, ci si pentru o poveste infricosatoare pe care localnicii o povestesc celor care vor sa o asculte, cum ca ar fi bantuit.

Situat pe o plaja izolata, intr-o zona salbatica, inconjurat de munti, pe coasta de sud a insulei, in apropiere de Skafia, castelul a fost construit in anul 1371 de catre venetieni.

De-a lungul anilor, acest punct strategic a fost aparat cu vitejie de catre razboinicii cretani, una dintre cele mai importante lupte fiind aceea impotriva turcilor, la data de 18 mai 1828. Legendele spun ca in aceasta zi a fost remarcata o parada fantomatica a celor pieriti in lupta, de la castel spre biserica din apropiere, si de atunci mai multe persoane au marturisit convinse ca au fost martorii unor fenomene paranormal, in acest loc.

Geanina Ichim

Sejur Creta Grecia 

Hotel Nana Beach 5*/Hersonissos- de la 571 euro/pers, transport cu avionul, transferuri, 7 nopți cazare cu all inclusive, asistenta turistica, agentia Europa Travel (www.europatravel.ro ), call center 021-9407

 

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close