Antena 3 CNN Travel Disney World din Orlando este un adevărat oraș

Disney World din Orlando este un adevărat oraș

Parcul tematic Disney din Orlando, SUA, are o poveste specială. O vizită completă a parcului ar trebui să dureze câteva zile, pentru a atinge toate obiectivele.

Disney World din Orlando este un adevărat oraș
Sursa foto: Freepik.com
de Diana Scarlat    |    31 Aug 2023   •   15:32

Cel mai mare parc Disney din lume se află în Orlando, Florida, unde este și cel mai tare Aqua Park din oraș. Dar Disney World este el înșuși un oraș, nu un simplu parc de distracții. Aportul parcului la bugetul orașului Orlando este foarte mare, beneficiile pe care le aduce întregii regiuni fiind enorme. Este atât unul dintre cei mai importanți angajatori, cât și unul dintre cei mai mari susținători ai industriei ospitalității, precum și a industriilor conexe, în regiune.

Se spune că o vizită la Disney World ar trebui să dureze cel puțin 3 zile, dar ar putea fi și 3 săptămâni. Ideal ar fi ca fiecare vizitator să aibă la dispoziție câte o zi pentru fiecare parc. Un standard theme park ticket costă între 110 și 250 de dolari, asigurând intrarea la unul dintre cele 6 parcuri, pentru o singura zi. Pe lângă clasicele fotografii cu personajele Disney, nu trebuie ratat cel mai nou rollercoaster, The Guardians, dar nici Test Track, un rollercoaster cu mașini, sau Mission Space -experiența de lansare a unei rachete NASA.

Parcul a schimbat legislația

Complexul Disney World Orlando are autostrăzi și rețea proprie de transport cu autobuze. Este alcătuit din 4 parcuri: Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot și Hollywood Studios, la care se adaugă zona de distracții acvatice, în două water-park-uri - Typhoon Lagoon și Blizzard Beach. Povestea investiției este unică, la fel ca și cea administrativă. Afacerea Disney din Orlando a pornit cu un buget de 5 milioane de dolari, în anul 1965, echivalentul a 40 de milioane de dolari astăzi. Achiziția inițială a fost a unui teren de 27.000 de acri – aproape 11.000 de hectare. Dar totul s-a făcut cu maximă discreție.

Investiția s-a făcut după succesul Disneyland din California. Walt Disney a căutat un loc în Florida, pentru a construi un nou an parc tematic, iar studiul de piață și studiul de fezabilitate pe care le făcuse împreună cu echipa de experți deja consolidată la primul parc de distracții aveau criterii clare, prestabilite: o suprafață de teren foarte mare, în apropierea unui sistem de autostrăzi nou, într-un punct nodal important, dar cu un cost de achiziție mic, astfel încât investiția să fie cât mai profitabilă.

S-a găsit terenul, dar se întindea pe suprafața a două zone administrative diferite, iar Disney a venit cu propunerea unei formule care să-i mențină autonomia din punct de vedere administrativ și față de obligațiile fiscale. De aici a pornit propunerea către Guvern de a crea o localitate autonomă în care să funcționeze întregul complex: municipalitatea Disney. Pentru asta a fost nevoie de o modificare legislativă care s-a făcut în 1966, când a fost creat Reedy Creek Improvement District (RCID).

Acest district găzduiește orașele Bay Lake - unde sunt parcurile tematice Disney - și Reedy Creek, care a devenit ulterior Lake Buena Vista, unde s-au construit hotelurile din Downtown Disney și park. Districtul are propriile reglementări pentru îmbunătățiri funciare, coduri de construcție, controlul apei, tratarea deșeurilor, infrastructură, utilități, pompieri și altele. După 50 de ani, districtul Reedy Creek Improvement încă funcționează conform acestor principii de bază.

Buletin de Disneyland 

Sunt și oameni care locuiesc efectiv în acest parc tematic. Din anul 2015, districtul are propriii locuitori: 44 de rezidenți - angajați Disney și copiii lor, care locuiesc în două parcuri de case mobile. Sunt proprietarii caselor mobile, dar plătesc 75 de dolari pe lună pentru a închiria spațiul lotului și li se permite să folosească o zonă închisă pentru a viziona focuri de artificii din Magic Kingdom. Reedy Creek Improvement District este guvernat de cinci membri ai Consiliului de supraveghere. Membrii trebuie să dețină terenuri în district, iar Disney acordă oficialilor aleși cinci acri de proprietate, pe termen de patru ani. 

×
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close