Antena 3 CNN Travel Oradea se promovează prin Festivalul Medieval din luna iulie

Oradea se promovează prin Festivalul Medieval din luna iulie

Sute de cavaleri, luptători și personaje medievale din țară și din străinătate vor aduce în fața publicului de la Oradea cele mai reușite reconstituiri istorice și spectacole uluitoare, bătălii și multă muzică live, la Festivalul Medieval din perioada 7-9 iulie 2023.

Oradea se promovează prin Festivalul Medieval din luna iulie
de Diana Scarlat    |    16 Iun 2023   •   10:43

Cetatea Oradea se va transforma, pentru câteva zile, într-o mare scenă pentru artiști, meșteșugari, jonglerii cu foc, baloane, dulciuri artizanale și toate minunțățiile unui festival care le oferă spectatorilor o excursie înapoi în timp, spre perioada medievală, dar cu tot connfortul contemporan. Festivalul Medieval este organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și din regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei Oradea, cu scopul de a atrage cât mai mulți vizitatori și de a crea imaginea destinației turistice ideale.

Pe lângă muzica live, îndeletnicirile tradiționale și deliciile culinare pe care le vor expune meșteșugarii și gospodinele care vor veni în Cetatea Oradea, spectacolele de reconstrucție istorică reprezintă o atracție în sine. Vor fi prezente mai multe trupe din România și din alte țări care mențin vie memoria colectivă prin efortul lor de a pune în scenă viața de cetate, așa cum era ea în Evul Mediu. Există o comunitate a celor care se ocupă de reconstrucție istorică. Nu sunt simpli actori, coordonați de un regizor, pentru a pune în scenă piese de teatru.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Deși par desprinși din filmele istorice, mulți dintre luptătorii și meșteșugarii care participă la reconstituirea istorică, la acest tip de evenimente, au cu totul altfel de activități de zi cu zi. Unii spun că trăiesc două vieți în paralel, în două lumi diferite. Nu e ca și cum ar avea pur și simplu două tipuri de activități sau un hobby, pentru că „reenactment-ul” presupune un alt tip de implicare, o pasiune dusă la extrem. E mult mai mult decât o piesă de teatru, pentru că în timpul actului științifico-artistic, fiecare individ este mai mult decât un personaj fictiv, trăindu-și cu maximă implicare și pasiune o existență paralelă într-o altă perioadă a istoriei.

În asociațiile de „reenactment” sunt istorici, arheologi, psihologi, profesori, dar și muncitori, șoferi, bucătari profesioniști și foarte mulți artiști, din domenii diferite, uniți prin această pasiune comună, pentru care dedică foarte mult timp, inclusiv pentru o cercetare științifică foarte riguroasă. Tocmai de aceea, Festivalul Medieval din Cetatea Oradea va fi și un eveniment ideal pentru turiștii din țară și din străinătate care sunt pasionați, la rândul lor, de spectacolele de „reenactment”.

În perioada festivalului vor fi mai greu de găsit locurile de cazare în oraș, dar sunt foarte multe oferte și în împrejurimi, mai ales în stațiunea Băile Felix și în satele din apropiere, unde sunt multe pensiuni. Iar pentru cei care vin de departe, perioada este ideală pentru a combina cele trei zile de festival cu o vacanță de relaxare în piscine cu apă termală, atât la Oradea, cât și la Băile Felix.

×
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close