Antena 3 CNN Travel Salina Turda, minunea din Apuseni

Salina Turda, minunea din Apuseni

Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa, după ce a fost amenajată, în anul 2005, cu foarte multă imaginație.

Salina Turda, minunea din Apuseni
de Diana Scarlat    |    31 Aug 2023   •   16:42

Este și bază de tratament, dar și loc de joacă pentru copii și adulți, spațiu pentru relaxare, muzeu al mineritului și pare a fi un spațiu de aterizare pentru nave extraterestre. Salina este vizitată de peste 700.000 de turiști anual, iar popularitatea acestei minuni pământene a depășit de mult timp granițele României.

Istoria salinei s-a schimbat, după ce oamenii gospodari de aici au accesat fonduri europene, nu pentru reparații superficiale, ci pentru un proiect grandios care a fost realizat și a devenit celebru. Salina Turda este Societate pe Acțiuni, având acționar unic Primăria Municipiului Turda.

Zona s-a dezvoltat și continuă să se ridice noi spații de cazare și zone de agrement, în jurul salinei care seamănă cu o bază stelară din filmele SF și atrage vizitatori din întreaga țară și din străinătate.

Este un exemplu de succes în turismul din România, în inima Trasilvaniei, fiind și punctul unde se întâlnesc cele mai frumoase trasee turistice, de la Oradea la Sighișoara, de la Brașov sau Sibiu, către Deva și Hunedoara. Pe oricare dintre circuitele turistice importante ale Transilvaniei, se poate face măcar un popas la Salina Turda. Sau din fiecare zonă turistică se poate face măcar o excursie de o zi aici.

Are peste 13 milioane de ani

Este la fel de surprinzătoare și istoria locului care astăzi surprinde prin decorurile futuriste și îndrăzneala de a crea și de a aduce ceva din viitor într-o aparent banală mină de sare.

Se presupune că exploatarea sistematică a sării la Turda a început în perioada ocupaţiei romane în Dacia, făra a exista însă documente sau mărturii arheologice care să ateste existenţa acestor exploatări.

Apariţia sării la suprafaţă, ca urmare a erodării de către Valea Florilor şi Valea Sărată a rocilor sterile situate în acoperişul zăcământului, a făcut ca prezenţa ei să fie cunoscută din cele mai vechi timpuri.

Exploatarea sistematică a zăcamântului, a început prin lucrări miniere de suprafaţă şi mai târziu în subteran Depunerea formaţiunilor cu sare din bazinul Transilvaniei a avut loc în Badenianul mediu Wielician. Vârsta absolută atribuită depozitelor salifere din Transilvania, este de 13,6…13,4 milioane de ani.

×
Trandafir, bărbatul deghizat în femeie care a făcut ravagii în România
x close