Antena 3 CNN Travel San Marino, cea mai veche republică din lume

San Marino, cea mai veche republică din lume

Republica San Marino, fondată în anul 301 după Hristos, este un fel de stat în stat. Este o enclavă situată în interiorul Republicii Italiene, locul ideal pentru cei care vor să simtă, la pas, istoria Europei.

San Marino, cea mai veche republică din lume
de Diana Scarlat    |    09 Mai 2023   •   16:27

San Marino este considerată cea mai veche republică din lume, după cea romană. Conform tradiţiei, Republica a fost fondată la 3 septembrie 301, când Sfântul Marino, originar din Dalmaţia, s-a stabilit, împreună cu o mică comunitate creştină, pe Muntele Titano.

Principala atracție turistică pentru cei care vizitează republica este capitala San Marino, cu trei fortărețe celebre - Guaita, Cesta și Montale, cu Muzeul de Ceară, Basilica di San Marini, Palatul Public și Piața Libertății.

Turismul este unul dintre domeniile economice principale ale republicii. Cele mai multe excursii la San Marino se fac, din România, în circuite turistice europene, cu autocarul. Fie că una dintre zilele circuitului este dedicată Republicii San Marino, având și cazare acolo, fie că este organizată o excursie opțională în cadrul circuitului, principalele atracții sunt aceleași, pentru cei care vizitează capitala celei mai vechi republici din lume: obicetivele istorice.

În afară de capitala San Marino, principalele oraşe sunt Dogana Acquaviva, Borgo Maggiore, Chiesanuova, Domagnano, Faetano, Fiorentino, Montegiardino și Serravalle. Cea mai importantă sărbătoare este cea a Sfântului Marin, patronul țării, care marchează și data aniversării fondării Republicii, din anul 301. Este interesant, din punct de vedere al organizării politico-administrative, că Republica San Marino nu este membră a Uniunii Europene, dar i se permite să folosească moneda euro, în urma unui acord semnat cu Consiliul Uniunii Europene.

Cei care ajung la San Marino și folosesc bani cash trebuie să mai știe că republica are dreptul de a utiliza propriile inscripții pe partea națională a monedei euro. Începând din anul 1000, conducerea statului a fost încredinţată adunării capilor de familie numită „Arengo”, cu putere legislativă, executivă şi judecătorească. În secolul XIII au fost create noi instituţii politice, iar în 1243 a fost introdusă funcţia de şefi ai statului - Căpitanii Regenţi, care reprezentau puterea executivă şi judecătorească. Primele legi au fost adoptate în 1263. În secolul XV a fost creat Consiliul Mare şi General, cu 60 de membri. Acesta a preluat cea mai mare parte a funcţiilor adunării „Arengo”, care a încetat să mai funcţioneze din 1571 - deşi nu a fost niciodată abolită. În anul 1291, Statul Papal a recunoscut Republica San Marino.

Ulterior, RSM şi-a alipit noi teritorii. La 8 octombrie 1600, a fost adoptată prima Constituţie scrisă. În secolul XVII, RSM a stabilit un Acord de protecţie cu Statul Papal. Astăzi, San Marino este republică parlamentară prezidată de doi Căpitani Regenți care conduc și Congresul de stat - guvernul Republicii San Marino.

Cei doi Căpitani Regenţi sunt aleşi de către Consiliul Mare şi General (Parlamentul unicameral), rămân în funcție pentru șase luni, fiind învestiți în mod solemn în fiecare an, la 1 aprilie și 1 octombrie.

×
Subiecte în articol: san marino
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close