Antena 3 CNN Actualitate Florin Cîțu, anunț de ultimă oră: De la 1 iunie revenim la normalitate!

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră: De la 1 iunie revenim la normalitate!

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că va fi format un comitet interministerial, prin decizia și sub coordonarea premierului, „care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României”.

Florin Cîțu, anunț de ultimă oră: De la 1 iunie revenim la normalitate!
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    05 Apr 2021   •   12:10

”Analiza durează mai mult dar vom avea și o analiză care să arate implicațiile măsurilor pe care le-am luat în ultima perioadă. 

Astăzi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, aceasta este primul jalon, primul milestone, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate și am să vă explic la ce mă refer.

”5 milioane persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi”

Campania de vaccinare, sunt două luni foarte importante pentru noi, luna aprilie și luna mai. În aceste două luni vom aveam 8,3 milioane de doze care intră în România, și sunt foarte importante pentru că, la finalul lunii mai, ar însemna în cel mai pesimist scenariu să avem 5 milioane de persoane vaccinate, și într-un scenariu mai optimist, 6,3 milioane de persoane vaccinate.

5 milioane persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi pentru că reprezintă 35% din populația adultă care trebuie vaccinată și este momentul important, la sfârșitul lunii mai, să vorbim despre revenirea economiei.

”Rămâne mijlocul lunii aprilie să putem să vaccinăm 100,000 de persoane pe zi”

Așa cum arată lucrurile și m-am asigurat că avem dozele necesare, pentru vaccin, dar, așa cum arată astăzi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârșitul lunii iulie. Dar este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Sunt 70% dintre persoanele adulte și putem vorbi despre o redeschidere a economiei în totalitate. 

Chiar astăzi am vorbit cu CNCAV și rămâne mijlocul lunii aprilie să putem să vaccinăm 100,000 de persoane pe zi.

Ca să trecem peste această perioadă, ca să revenim la normalitate, este singura soluție, vaccinarea.

”Ați văzut că se poate să sărbătorești Paștele și în această perioadă”

Al doilea lucru, situația epidemiologică. Aici, lucrurile s-au stabilizat. Am luat niște măsuri acum o săptămână, după ce m-am consultat și cu primarii, și cu președinții de Consiliu Județean, cu cultele religioase și ați văzut că se poate să sărbătorești Paștele și în această perioadă, am avut două exemple de două culte care au reușit să facă acest lucru, sunt sigur că așa va rămâne și în continuare. 

Aceste măsuri le-am luat după ce m-am consultat cu mai mulți factori de decizie și se vede că avem rezultate în sensul că mă uit la evoluția zilnică a cazurilor, avem un platou care se menține de o săptămână. La fel și dacă mă uit la evoluția zilnică a procentelor cazurilor confirmate. 

”Pe București avem o stabilizare, chiar o scădere în ultimele câteva zile”

Mult mai important și aici aș vrea să vă arăt că pe București avem o stabilizare, chiar o scădere în ultimele câteva zile. Foarte important că și la Ilfov avem un platou, județul Timiș scade, măsurile au avut și acolo efect. 

Ce cer în continuare este să aveți răbdare. Măsurile pe care le-am luat funcționează, dau rezultate și, după cum vedeți, ne uităm zilnic la date. Rezultatele arată clar că situația epidemiologică a ajuns la un platou, dar situația nu se poate îmbunătăți fără să păstrăm ceea ce avem acum. În același timp, vom accelera campania de vaccinare. Doar așa putem să rezolvăm.

1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu înseamnă o deschidere în totalitate, dar este primul pas și trebuie pregătit”, a declarat, luni, premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu: În România nu se va aplica certificatul verde! Românii vor merge în vacanță fără!

”În niciun caz! În România nu se va aplica certificatul verde. Românii vor merge în vacanță fără! De aceea avem acest comitet interministerial pentru că sunt reguli pe care le vom respecta, dar fără certificatul verde!”, a declarat premierul Florin Cîțu

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close