Antena 3 CNN Actualitate Cum e văzut în SUA spectacolul cătușelor din România. Chris Terhes: ”În România încă există reminiscențele mentalității comuniste în Justiție”

Cum e văzut în SUA spectacolul cătușelor din România. Chris Terhes: ”În România încă există reminiscențele mentalității comuniste în Justiție”

Cum e văzut în SUA spectacolul cătușelor din România. Chris Terhes: ”În România încă există reminiscențele mentalității comuniste în Justiție”
09 Iun 2016   •   23:15

Președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, preotul Chris Terhes, a vorbit la Sinteza Zilei, de la Antena 3, despre cum sunt văzute în SUA problemele României în materie de justiție.

Chris Terhes este destinatarul unei scrisori semnate de congresmena Loretta Sanchez, co-președinte al Grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, în care a vorbit despre încălcarea drepturilor omului sub pretextul luptei anticorupție.

Întrebat de Mihai Gâdea de ce Loretta Sanchez scrie în scrisoarea sa că are o vedere documentată asupra abuzurilor din România, Chris Terhes a afirmat că organizația pe care o reprezintă informează oficialii americani cu privire la situația din România.

Constant, organizația pe care o reprezint informează membrii din Congres și Departamentul de Stat cu privire la anumite situații din România care ne preocupă, de la statul de drept la chestiuni ce țin de geopolitică locală. Printre aceste lucruri, în ultimii ani a fost și sprijinirea statului de drept și implicit a luptei anticorupție”, a spus Chris Terhes.

Chris Terhes a afirmat, la Antena 3, că începând din 2014, i-a atras atenția modul în care instituțiile de forță din țară se folosesc în anchetele lor de metode excesive vizavi de persoanele anchetate. ”Au fost persoane care ne-au contactat, ne-au trimis dosare, rechizitorii”, a spus Terhes.

”Reacția publică pe care o vedeți acum e rezultatul unei acțiuni foarte îndelungate”, a mai spus Terhes.

Cum e văzut în SUA spectacolul cătușelor din România

”E îngrijorător să vezi că în România se urmează aceeași matrice ca în celelalte țări din estul Europei (cu probleme în materie de justiție - n.r.) și toată țara stă și aplaudă. Nicio democrației nu se poate construi pe cătușe. Nicio țară nu poate funcția doar pe arestări”, a spus Chris Terhes.

”În România încă există reminiscențele mentalității comuniste în justiție”

Chris Terhes a povestit, la Antena 3, cazuri concrete despre modul în care o persoane din România au fost luate de pe stradă și anchetate folosind metode promovate de Andrei Vîșinski, procurorul lui Stalin.

”E o problemă de mentalitate. În România încă există reminiscențele mentalității comuniste în justiție. Diferența dintre societatea marxistă, comunistă, estică, chineză, e faptul că statul e în centru, în timp ce în vest în centru este omul. Și Constituția SUA pornește de la om, nu de la stat. Noi, în Constituția noastră definim statul, prima dată, înainte de a defini omul”, a mai spus Chris Terhes.

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close