Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Invazia israeliană în Gaza, înlocuită de "noaptea celor 1.000 de bombe". Motivul pentru care premierul Netanyahu nu a dat încă ordinul de intervenţie terestră

Invazia israeliană în Gaza, înlocuită de "noaptea celor 1.000 de bombe". Motivul pentru care premierul Netanyahu nu a dat încă ordinul de intervenţie terestră

Temerile privind o invazie israeliană în Fâşia Gaza rămân ridicate, în contextul în care statul evreu a masat trupe la granița cu teritoriul controlat de facto de gruparea islamistă Hamas.

Invazia israeliană în Gaza, înlocuită de "noaptea celor 1.000 de bombe". Motivul pentru care premierul Netanyahu nu a dat încă ordinul de intervenţie terestră
Sursa foto: hepta
de Marius Cernica    |    Adrian Iclozan    |    14 Mai 2021   •   19:20

În locul invaziei, israelienii au apelat la bombardamente intense. A fost "noaptea celor o mie de bombe" în Fâşia Gaza.

Chiar autoritățile israeliene au anunțat începerea operațiunii terestre, pentru ca, ulterior, să retracteze informația.

Peste 100 de morţi în Gaza, 8 în Israel, după patru zile de conflict

De luni, de când Hamas a început să lanseze rachete spre Israel iar armata statului evreu a replicat cu lovituri aeriene intense, în conflict şi-au pierdut viaţa cel puţin 118 oameni, printre care şi 31 de copii, şi au fost consemnați peste 800 au fost răniți.

Corespondentul CNN, Elliott Gotkine, a făcut o sinteză a situației din teren, aşa cum se prezenta aceasta vineri după-amiază.

"O altă noapte de bombardament intens asupra Fâşiei Gaza executat de către forţele israeliene. De această dată, au fost ţintite tunelurile subterane şi barajele de rachete lansate asupra Israelului (...)

Numărul morților în Israel a ajuns la opt, în Gaza sunt peste 100. Forțele armate israeliene spun că opțiunea unei incursiuni la sol este încă pe masă. Noi credeam că ar fi început una încă de ieri, când a fost postat faptul că forțele israeliene atacă Gaza din aer şi de la sol.

Acest lucru a fost clarificat rapid şi s-a menționat că nu existau trupe terestre israeliene în Gaza, dar opțiunea rămâne pe masă.

Elliott Gotkine, corespondent CNN: Într-o operațiune terestră ar putea apărea multe victime israeliene. Netanyahu este foarte atent

Unul sau două lucruri probabil limitează posibilitatea ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat. Primul ar fi că nu există suficientă putere militară acolo pentru a asigura o incursiune terestră de succes, potrivit analiştilor.

De asemenea, există aspectul politic.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, nu vrea să-şi vadă popularitatea afectată de numărul mare de victime israeliene, care ar putea fi consemnate în cazul unei incursiuni la sol. Mai alesi acum, când se pare că ne putem îndrepta spre a cincea tură de alegeri în decurs de un an sau doi, așa că el este foarte atent la acest lucru.

Între timp, violențele sunt în creștere, violențele continuă între arabii israelieni şi evrei în orașele din întreaga țară cauzând o mare îngrijorare în rândul liderilor. Președintele Reuven Rivlin face apel pentru încetarea conflictelor", a transmis din Tel Aviv corespondentul CNN.

Deocamdată, este cert că Fâșia Gaza plătește un preț greu pentru rachetele lansate de aici spre Israel de către Hamas.

În 40 de minute, 50 de salve de artilerie au fost trase către zonele ocupate de teroriști.

Forțele aeriene acționează neîntrerupt iar la frontiera cu Fâșia Gaza sunt soldați israelieni şi piese de artilerie.

Premier israelian: Operațiunea va continua cât va fi necesar

În ultimele cinci zile, tirurile israelienei intense au doborât clădiri întregi şi ascunzători unde se presupune că se aflau lideri teroriști.

Potrivit premierului Benjamin Netanyahu, "această operațiune va continua oricât va fi necesar pentru a restabili liniștea şi securitatea în Israel.

In Israel, pe fondul conflictului, s-au înmulțit confruntările între arabi şi evrei.

În Lod, localitate majoritar musulmană, polițiști înarmați patrulează zi şi noapte pe străzi.

Până acum, forțele israeliene au făcut aproape 800 de arestări.

Foto: Baterie de artierie a armatei israeliene desfășurată la granița cu Fâșia Gaza, în apropiere de orașul Sderot, 14 mai 2021

×
Subiecte în articol: invazie Gaza
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close