Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Era să pierd 17.000 de lei!" | Mărturia unei femei înşelată de escroci în numele Băncii Naţionale. Avertismentul Poliţiei

"Era să pierd 17.000 de lei!" | Mărturia unei femei înşelată de escroci în numele Băncii Naţionale. Avertismentul Poliţiei

Atenţie cui oferiți datele personale şi cele bancare! Escrocii online şi-au schimbat tactica, iar acum sună şi pretind că sunt angajați antifraudă ai băncilor, care vor să verifice tranzacțiile suspecte. Mărturia unei femei care era sa piardă 17.000 de lei.

de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Apr 2024   •   19:47

Din ce în ce mai mulţi români cad pradă schemelor escrocilor şi îşi pierd averile. Aceştia au dezvoltat o nouă metodă de a fura bani din contul oamenilor: sună victimele şi se dau drept angajați ai băncii sau reprezentanți ai instituțiilor de stat.

Aşa ajung să pună mâna pe datele de care au nevoie pentru a goli cardurile oamenilor. Țintele lor sunt de cele mai multe ori pensionarii. 

Este şi cazul unei femei care din fericire care s-a oprit la timp înainte să piardă

"Am fost sunată de cineva care s-a reprezentat a fi de la Banca Națională. Pe telefon apărea Banca Națională", spune femeia care a căzut în plasa escrocilor. 

Femeii îi era adus la cunoștință ca pe numele ei a fost făcut un credit online, iar singura varianta de a-şi salva banii ar fi să îşi deschidă un alt cont, la altă unitate bancară, iar apoi să pună acolo toate economiile pe care le are

"Am urmat pașii pe care m-au pus să îi fac şi am ajuns la aparatul unde trebuia sa de depun banii, eu neștiind ce aparat e", ne-a mai spus femeia. 

Atenţie cui oferiți datele personale! Metoda prin care escrocii înșeală românii în numele băncilor

Bancomatul la care a fost condusă victima este unul pentru Bitcoin, iar pentru a putea face depunerea, escrocii i-au dat un cod QR.

Suma a fost de 17.000. Atunci mi-am dat seama ca e ceva în neregulă, dar banii intrau. Când s-a terminat tranzacția am încercat să retrag banii, dar nu am reușit", a mai spus femeia. 

"Este foarte greu să urmărim traseul cripto, că sumele nu rămân în primul portofel în care au ajuns. Sunt transferate în alte portofele", spune  Alina Giurgiu SIC IPJ.

A avut, însă, noroc. Femeia nu mai folosise până atunci un astfel de bancomat şi nu a reuşit să depună banii. Un angajat al băncii a văzut că nu se descurcă, şi-a dat seama că e ceva la mijloc şi a blocat tranzacția. Apelurile, însă, nu au încetat.

"Am fost sunată insistent de persoane care s-au dat a fi de la banca, sa îi dau buletinul. N-am vrut! A început să se poarte urât, să înjure şi a zis că mă dă în judecată pentru calomniere", a mai spus femeia. 

Escrocii se folosesc şi de mesaje pentru a fura datele personale ale oamenilor. Avertismentul Poliţiei

Escrocii se folosesc şi de mesaje pentru a fura datele personale ale oamenilor. Pretinzând că sunt reprezentanții anumitor companii sau firme, aceştia trimit sms-uri prin care îndeamnă oamenii să intre pe un link unde să completeze datele lor, pe motiv că au de primit un colet, dar nu poate fi livrat în lipsa acestor informaţii.

"Instituțiile nu vor cere  niciodată date personale prin sms şi nici email. În cazul în care sunteți apelat de o persoană care zice ca e dintr-o instituție de încredere din România sau banca, sau au sunat de pe numere de telefon şi apare număr de la Politie sau banca, nu răspundeți, ci luați legătura cu instituțiile pe canalele oficiale", spune Claudia Iunga, agent șef principal.

Ne putem da seama, însă, dacă aceste sms-uri sunt false. Trebuie să fim atenți la numărul sau adresa de pe care a fost emis mesajul sau cum este formulat.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close