Antena 3 CNN Externe Marea Britanie s-a redeschis după patru luni de restricții severe! Terasele pub-urilor au fost pline încă de la miezul nopții

Marea Britanie s-a redeschis după patru luni de restricții severe! Terasele pub-urilor au fost pline încă de la miezul nopții

Marea Britanie relaxează, după patru luni, restricţiile dure impuse populaţiei. Cei mai bucuroşi au fost cei care s-au putut relaxa în sfârşit pe terasele celebrelor pub-uri britanice. Autorităţile au decis totodată redeschiderea magazinelor, saloanelor de înfrumuseţare şi a sălilor de fitness.

Marea Britanie s-a redeschis după patru luni de restricții severe! Terasele pub-urilor au fost pline încă de la miezul nopții
de Mia Lungu    |    12 Apr 2021   •   19:57

Unele baruri au luat primele comenzi încă de la miezul nopţii. Patronii, fericiţi că pot să primească din nou clienţi, au descuiat lacătele barurilor după patru luni de pauză.

Britanicii pot din nou să meargă la magazinele neesenţiale, cum sunt cele de haine.

"A fost foarte, foarte îngrijorător. Este singura mea sursă de venit. Aşa că asta a pus o presiune mare pe toată familia.", spune proprietara unui magazin de haine.

În saloane de înfrumuseţare deja nu se mai găsesc locuri pentru programări, iar sălile de fitness au fost neîncăpătpare încă din prima zi de redeschidere.

"Avem un personal extraordinar care a rezistat până acum şi avem o clientelă foarte loială. Se vede lumina de la capătul tunelului şi sperăm că mergem înainte cu bine şi ne aşteaptă lucruri bune de acum." a declarat patroana unui salon de înfrumusețare.

Numărul deceselor provocate de COVID-19 în Regat a scăzut semnificativ în ultima perioadă. Marea Britanie are în acest moment cei mai mulţi cetăţeni imunizaţi, numărul celor care au făcut cel puţin o doză de ser fiind deja mai mare de 32 de milioane.

Marea Britanie a atins imunitatea colectivă la COVID-19

Eforturile autorităţilor britanice, care au reuşit să administreze prima doză de vaccin anti-COVID la peste jumătate din populaţia adultă, încep să dea rezultate.

Marea Britanie a ajuns la aşa numita ''imunitate colectivă'' sau "de turmă" luni, potrivit calculelor publicate joi de University College London (UCL).

Modelul UCL înregistrează în timp real numărul deceselor, al infectărilor, vaccinărilor şi al spitalizărilor.

Potrivit acestor analize, protecţia populaţiei împotriva coronavirusului, fie prin intermediul vaccinării, fie pentru că oamenii s-au vindecat de boală, va ajunge la 73,4 % în data de 12 aprilie.

La aceeşi dată este prevăzută a doua etapă de relaxare a restricţiilor.

Potrivit experţilor UCL, procentajul de 73,4% este suficient pentru a spune că s-a ajuns la "imunitatae de turmă".

Acest fenomen are loc atunci când, pe ansamblul populaţiei, există suficient de mulţi indivizi sunt protejaţi împotriva unei anumite infecţii şi acţionează ca barieră pentru a împiedica virusul să se răspândească.

Potrivit ultimelor date oficiale ale autorităţilor britanice, 31 de milioane de persoane au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19 şi peste 5 milioane cea de-a doua doză. 

A doua etapă de relaxare în Marea Britanie: se redeschid magazinele, saloanele de înfrumuseţare şi sălile de sport

Luni, 12 aprilie, a început a doua fază de relaxare a restricţiilor, cu redeschiderea magazinelor neesenţiale, saloanelor de coafură şi sălilor de sport.

Prima fază a început pe 29 martie, când a fost anulată recomandarea de a nu ieşi din casă, cu excepţia cumpărăturilor esenţiale.

A treia fază de relaxare este prevăzută pentru 17 mai, cu reluarea zborurilor internaţionale.

Anglia foloseşte vaccinurile de la BioNTech/Pfizer şi Oxford/AstraZeneca, în timp ce Ţara Galilor a început săptămâna aceasta vaccinarea cu Moderna.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a recomandat, miercuri, să nu fie utilizat vaccinul de la AstraZeneca la cei sub 30 de ani, pentru potenţiala sa legătură cu cazurile rare de tromboembolism.

 

×
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close