Antena 3 CNN Externe NASA: Astronomii au descoperit cea mai tânără gaură neagră cunoscută până acum

NASA: Astronomii au descoperit cea mai tânără gaură neagră cunoscută până acum

NASA: Astronomii au descoperit cea mai tânără gaură neagră cunoscută până acum
15 Noi 2010   •   19:58

NASA: Astronomii au descoperit dovezi ale celei mai noi găuri negre cunoscute până acum. Se află în apropierea cosmică, la aproximativ 50 milioane de ani lumină de pământ. Este veche de aproximativ 30 de ani şi reprezintă o oportunitate unică pentru studierea gărurilor negre încă de la formare, potrivit site-ului oficial NASA.

Cercetătorii speră să-i ajute să înţeleagă mai bine cum explodează stelele de mari dimeansiuni, care dintre ele lasă loc unor găuri negre sau câte astfel de găuri există în Galaxia noastră.

Aceasta gaura neagra ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine cum explodeaza stelele masive, care dintre ele creaza gauri negre sau stele neutronice sau cate astfel de corpuri exista in galaxia noastra.


Specialiştii de la NASA au anunţat descoperirea unei găuri negre


Gaura neagra este o rămăşită a supernovei SN 1979C şi este localozată în galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumină de Terra.

Potrivit datelor transmise de observatorul Chandra, European Space Agency's XMM-Newton şi observatorul ROSAT o sursă de raze X stabilă s-a putut observa în perioada 1995 - 2007. Acest lucru sugerează existenţa unei găuri negre care este alimentată fie de materia atrasă în interior de la supernova fie de un sistem binar.

"Daca interpretarea noastra este corecta, este cel mai apropiat exemplu unde este observata nasterea unei gauri negre", a afirmat Daniel Patnaude, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Cambridge, care a condus studiul.

Cercetătorii cred că SN 1979C, descoperită iniţial de un astronom amator în 1979, s-a format când o stea de aproximativ 20 de ori mai mare decât Soarele nostru a explodat.

De-a lungul anilor, au fost detectate numeroase găuri negre, produse în urma eupţiilor de raze gama cosmice (GRB). În acelaşi timp, ceea ce face specială SN 1979C, este apropierea sa mult mai mare faţă de Terra şi apartenenţa la o clasă de supernove care nu era asociată în mod normal cu GRB.

×
Subiecte în articol: NASA galaxie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close