Antena 3 CNN Vedere de la ţară Vedere de la ţară. Jurilovca, satul unde Dumnezeu s-a oprit şi şi-a aşezat oglinda

Vedere de la ţară. Jurilovca, satul unde Dumnezeu s-a oprit şi şi-a aşezat oglinda

Vedere de la ţară. Jurilovca, satul unde Dumnezeu s-a oprit şi şi-a aşezat oglinda
14 Sep 2015   •   20:40

Există un loc pe Pământ unde Dumnezeu s-a oprit şi şi-a aşezat oglinda. Ca să poată privi în ea toată splendoarea creaţiei. Norocul nostru e că locul ales pică inlăuntrul României şi îl putem arăta lumii cu mândria că avem şi noi fereastră cu vedere la Rai. Jurilovca sau capitala apelor e colţul acela de lume pe care nu îl descoperi pe de-a întregul nici după ce l-ai înconjurat a zecea oară. Aici frumuseţea a fost distribuită fără economie şi într-o varietate de forme care nu lasă pe nimeni neîmplinit. Vrei natură neîntinată de trecerea „civilizatoare” a omului? La Jurilovca sigur gasesti. Vrei să te pierzi în reverie lăsându-te înghiţit de răsăritul soarelui care inundă chiar şi marea în culori ireale? Jurilovca este locul! Îţi doreşti să descoperi dansurile şi cânturile născute din culturi ce se împletesc armonios? Sau să laşi gusturi şi arome nemaiîntâlnite să îţi cucerească simţurile? Ai nimerit unde trebuie! Jurilovca e de altfel Punctul de Întâlnire al superlativelor.

Ştefan a venit prin 2003 aici ca să se bucure de ineditul acestui tărâm de ape. Şi a rămas de tot. Asemeni argonauţilor care, se zice, au făcut popas chiar în acest loc spre a se odihni pe drumul isovitor al lânii de aur. Cu 6 secole înaintea venirii lui Hristos, vestiţii navigatori şi neguţători greci au ridicat o mândreţe de cetate: Argame , pusă de veghe peste faleza stâncoasă ce domină litoralul. Legendele şi relicvele nu izvorăsc însă doar dintre străvechile ziduri ridicate de întemeietori şi completate de cuceritorii romani ori slavi. Nu. Cioburi de ceramica veche sau chiar monede poţi ghici ascunse la tot pasul, sub praful uliţelor ori pe dealurile fără potecă.

În locul de unde răsare România şi unde Dunărea se alătură mării fără a se amesteca, istoria e încă vie , scrisă pe chipurile oamenilor care par şi ei veniţi din alt timp.



Adevărata înclinaţie şi dăruirea totală întru credinţă le poţi găsi în locul pe care însă cu siguranţă nu îl calcă mulţi dintre cei ce ajung in acest colţ al Deltei: sătucul vaduvelor. Numele spune chiar ceea ce este, o mică adunare de căscioare crescute între flori. Aici s-au adunat. în ultima sută de ani, babicile . Rămase fără soţii pe care furtunile mării negre sau bolile locului I-au dus de lângă ele, văduvele s-au mutat lângă biserică, şi-au tras taburetul mai aproape de Dumnezeu. Sunt 17 căsuţe colorate pe care oamenii din sat lă-au zidit special pentru fiecare bătrânică dornică să scurteze drumul spre liturghie sau pomeniri.

În ochii de bunicuţă ai Ecaterinei Simion, Catia cum o strigă celelalte babici din satul văduvelor, e adunată toată viața purtată fără patimi sau urâţenie.Tocmai de aceea e şi atât de împăcată

Aşa se face că, având în continuare treabă cu Dumnezeu, aici la Jurilovca rămân aprinse şi candelele şi speranţele deopotrivă. Pentru cei mai tineri locul acesta are infinit de multă energie de împrăştiat

Probabil că mulţi dintre cei ce l-au vizitat , în drumul lor spre mai celebra Gură a Portiţei, acolo unde marea mica se întâlneşte cu marea cea mare, au fost captivaţi de frumuseţea încă supravieţuitoare a naturii, ori de farmecul exotic al arhitecturii locale. Călătorii ce au înţelepciunea să şi poposească , cu greu se vor mai îndemna la drum după întâlnirea cu marea provocare : gastronomia desăvârşită a locului!

Cei ce vor adăsta apoi să îşi tragă sufletul sau să se dreagă după aşa ospăţ cu niscaiva vin dobrogean , au tot timpul să asculte poveştile şi legendele direct de la sursa pescărească...

E greu să te desparţi de astfel de locuri fără a te gândi că nostalgia te va răscoli odată întors la ritmul răvăşitor al vieţii din care ai evadat, în prea scurta ta vizită de lucru prin paradis . Or să îţi vină în minte chipul plin de linişte al lui Dedea, bucuria lui Ştefan de a fi avut curajul marii schimbări , împăcarea deplină cu viaţa a babicilor din satul Văduvelor ori strălucirea din ochii dansatorelor, ca o oglindire în cioburile de apă limpede ale Dunării . Regatul Jurilovca va fi însă aici . Şi te va aşteapta pregătit, mereu, pentru un alt şi un alt început.

În fiecare ediţie Secvenţial, duminica, de la ora 17.00, veti păşi în satele unicat, aşezări ce au o poveste inegalabilă. Peste 20 de expediţii la care trebuie să fii parte pentru a putea descoperi satul care te înmărmureşte, satul care "îmberzeşte" an de an, satul morilor de apă ori cel al treptelor spre cer, cătune medievale secrete sau sate care întrec oraşele.

"Vedere de la ţară", cel mai nou proiect de anvergură lansat de echipa emisiunii Secvenţial.

 

×
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close