Antena 3 CNN Actualitate Adrian Năstase afirmă că are date despre planul de compromitere a premierului Ciucă. Suma uriașă care ar fi fost pusă la bătaie în acest scop

Adrian Năstase afirmă că are date despre planul de compromitere a premierului Ciucă. Suma uriașă care ar fi fost pusă la bătaie în acest scop

Fostul premier Adrian Năstase afirmă că a prmit informații legate de planul de compromitere a premierului Nicolae Ciucă, în scandalul acuzațiilor de plagiat.

Adrian Năstase afirmă că are date despre planul de compromitere a premierului Ciucă. Suma uriașă care ar fi fost pusă la bătaie în acest scop
Sursa foto: Hepta/ Gov.ro
de Gabriel Dano    |    27 Ian 2022   •   23:28

„S-au cheltuit 600.000 de euro pentru viralizarea acuzațiilor de plagiat pentru Ciucă. Este o informație pe care am primit-o de la cineva care se pricepe la tema asta. De ce? Pentru că scoaterea din joc a lui Ciucă acum înseamnă să pui cărțile de la început, să începi negocierile pentru formarea unui guvern și să ajungi eventual din nou la introducerea USR-ului în guvern. Practic, pare că are sens acest atac…”, a declarat Adrian Năstase, la Radio Guerrilla, potrivit stiripesurse.ro.

Adrian Năstase a precizat că nu îl cunoaște pe Nicolae Ciucă, însă acesta era singura soluție într-o coaliție PSD-PNL forțată de președintele Iohannis pentru a scăpa de suspendare.

„Nu eram un admirator al lui Stolojan în 1991, când a căzut Guvernul Roman. În condițiile de acum, în care se băteau PSD și PNL pentru a numit pe cineva acolo, era nevoie de un profil ceva mai neutru. Existau formule mai bune? Ar fi fost mai bun Cîțu în continuare? Eu nu-l cunosc personal (pe Nicolae Ciucă, n.r.).

Cred că l-am întâlnit o dată în Irak, când am fost la o inspecție. Cred că el era cel mai mic numitor comun pentru o formulă de supraviețuire, la acest moment, a unei înțelegeri care, vedem bine, este foarte complicată. Practic, cel mai mare partid, PSD, trebuia să dea premierul, dar era greu de acceptat de PNL. Premierul nu este președintele PNL, oameni importanți din PNL sunt în afara guvernului și încearcă să îi tragă preșul de sub picioare”, a mai declarat Adrian Năstase.

Nicolae Ciucă ar putea pierde titlul de doctor. Singura instituție abilitată să ofere un verdict de plagiat a fost sesizată în cazul tezei de doctorat a premierului

Deputatul USR Mihai Polițeanu a anunțat joi seară, pe pagina de Facebook, că a cerut analizarea tezei de doctorat a premierului Nicolae Ciucă la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care poate da un verdict oficial de plagiat.

Mihai Polițeanu este membru al Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților și a sesizat CNATDCU pe baza demonstrației de plagiat făcută de jurnalista Emilia Șercan.

„Teza lui Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat.”, susține jurnalista Emilia Șercan în analiza sa.

Cu toate acestea, Nicolae Ciucă a respins acuzațiile și a susținut că lucrarea „a fost întocmită în concordanță cu cerințele legale existente la momentul respectiv.” El a cerut Universității Naționale de Apărare (UNAp) să-i verifice lucrarea, însă această instituție nu poate da verdictul oficial de plagiat, în urma căruia premierul ar putea rămâne fără titlul de doctor și, implicit, fără indemnizația lunară de care beneficiază datorită acestui statut.

Potrivit legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, ”personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul”.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare nu se poate autosesiza, însă orice persoană, fizică sau juridică, poate face o sesizare instituției în privința unui posibil caz de plagiat. Inclusiv premierul Nicolae Ciucă putea face această sesizare.

Mircea Dumitru, vicepreședinte al CNATDCU, a explicat care este traseul unei sesizări:

„Președintele în exercițiu al Consiliului General îi cere presedintelui de panel să numească o comisie de specialisti. Președintele de panel se adresează comisiei CNATDCU care poate să analizeze această lucrare, deci în speță se adresează președintelui acestei comisii.

Se numește o comisie formată din trei-patru-cinci specialiști și aceștia în termen de 45 de zile trebuie să transmită un referat care să aibă o componentă de evaluare științifică și un referat tehnic, în cazul de față probabil de specialiști în științele militare.

Acest referat este apoi discutat în comisia de specialitate și este transmis mai departe Consiliului General, care în urma dezbaterii și în urma votului dă un verdict - plagiat sau non-plagiat.”, a explicat Mircea Dumitru pentru HotNews.

Verdictul este trimis autorului tezei de doctorat care poate să facă contestație în termen de 10 zile, iar CNATDCU trebuie să răspundă în alte 10 zile. 

Secretariatul tehnic este cel care comunică decizia autorului contestației, care trebuie avizată de juriștii de la Ministerul Educației. Ministrul Educației este cel care semnează ordinul de retragere a titlului de doctor.

×
Subiecte în articol: Adrian Nastase Nicolae Ciucă plagiat
Parteneri
Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte. Ce trebuie să faci astăzi
x close