Antena 3 CNN Actualitate Biserica Ortodoxă Rusă amenință Patriarhia Română pentru extinderea în Republica Moldova și Ucraina: "Va suferi consecințe grave"

Biserica Ortodoxă Rusă amenință Patriarhia Română pentru extinderea în Republica Moldova și Ucraina: "Va suferi consecințe grave"

Decizia Bisericii Ortodoxe Române de a-și extinde teritoriul canonic în Republica Moldova și în unele părți din Ucraina a stârnit reacţii la Moscova. Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse amenință cu "consecințe grave”, fără a da detalii.

Biserica Ortodoxă Rusă amenință Patriarhia Română pentru extinderea în Republica Moldova și Ucraina: "Va suferi consecințe grave"
Sursa foto: basilica.ro
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Mar 2024   •   12:40

Mitropolia Basarabiei și fostele teritorii românești din Ucraina sunt ținta scandalului bisericesc. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române decis la sfârșitul lunii februarie să extindă teritoriul canonic în aceste zone. Decizia a fost luată după ce, în ultimele luni, a existat o trecere în masă de la Mitropolia Moldovei (asociată Rusiei) la Mitropolia Basarabiei.

Preoților din Republica Moldova care au făcut tranziția "li se interzice să slujească până când nu se pocăiesc”, se arată în documentul Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de stiripesurse.ro.

De asemenea, BOR a înființat Biserica Ortodoxă Română din Ucraina după ce ortodocșii ucraineni s-au îndepărtat tot mai mult de Moscova, inclusiv prin schimbarea datei tradiționale a Crăciunului din 7 ianuarie pe 25 decembrie.

Mitropolitul Vladimir al Chișinăului și al întregii Moldove a cerut sprijinul sinodului ortodox rus atunci când Mitropolia Basarabiei a avansat în Republica Moldova și a participat la ședința în care se amenință BOR cu „consecințe grave”.

 

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close