Antena 3 CNN Actualitate "În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, România este vulnerabilă din interior!" | Avertismentul Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană

"În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, România este vulnerabilă din interior!" | Avertismentul Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană

Secretarul General Adjunct al Alianței Nord-Atlantice, NATO, Mircea Geoană, a comentat situația actuală a României pe plan economic și din perspectiva depopulării, prin migrarea forței de muncă.

"În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, România este vulnerabilă din interior!" | Avertismentul Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană
Sursa foto: hepta / DPA Images / Bernd von Jutrczenka
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Noi 2023   •   13:39

"În cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă din interior decât oricând", a spus el, vineri, la Iași, în cadrul dezbaterii "Securitate economică și inovare pe flancul estic al NATO și UE".

Potrivit lui Geoană, țara se golește de tineri, economia crește, fără să ducă, însă, la dezvoltare, iar inegalitățile să adâncesc.

"Statul român pare tot mai disfuncțional și mai nepregătit pentru a face față acestei complexități în creștere exponențială.

Neîncrederea cetățenilor în instituții și în viitorul țării atinge cote abisale. Numesc asta paradoxul românesc: în cel mai bun moment al istoriei în plan extern, țara este mai vulnerabilă decât oricând din interior.

Mircea Geoană: "Meritocrația și competența trebuie să înlocuiască politica de clan și cumetrie"

Ce este de făcut? În primul rând, transformarea rolului și funcționalității Statului român. Un stat transformat, strategic în fixarea marilor direcții de dezvoltare, competent, agil și selectiv în execuția și implementarea acestor strategii.

Formele fără fond trebuie evacuate fără întârziere din cultura politică românească.

Modul de funcționare al politicului românesc trebuie regândit din temelii. Meritocrația și competența trebuie să înlocuiască în viața publică a cetății actuala politică de clan și cumetrie", a afirmat el.

Mircea Geoană pledează cauza unui "New Deal" românesc, pe trei axe de forță

Secretarul General adjunct al NATO a pledat, de asemenea, în favoarea unei "reinventări a modelului economic și a contractului social" sub forma unui "New Deal" românesc.

"New Deal" este suita de programe economice care au revitalizat SUA în mandatul președintelui Franklin D. Roosevelt, după Marea Criză din secolul XX.

Potrivit lui Mircea Geoană, procesul de schimbare trebuie proiectat pe trei axe de forță.

Mircea Geoană: "România poate și trebuie să devină o națiune a inovării"

"O axă presupune asumarea unei politici de coeziune teritorială și socială accelerată, singura care poate duce România la un adevărat salt de dezvoltare (...)

Apoi, e nevoie de asumarea inovării ca principal motor de creștere și dezvoltare a societății. Adoptând o stare de spirit și o cultură a inovării în toate domeniile societății - în politică, economie, educație, sănătate, cercetare, în mediul civic, academic și intelectual, în politica externă și de securitate națională, România poate și trebuie să devină o adevărată 'Innovation Nation' - o națiune a inovării. 

O a treia mare axă este transformarea României într-o Poartă a Europei de Comerț, Transport și Investiții într-o logică 360 de grade. Cu alte cuvinte, să ne punem întreaga geografie la treabă.

România trebuie să devină nu doar un actor strategic de prim rang pe flancul estic, ci și campioana unui nou Coridor Economic și de Securitate Nord-Sud și Est-Vest", a explicat Secretarul General adjunct al NATO.

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close