Antena 3 CNN Actualitate CNSAS nu mai are voie să dea verdicte

CNSAS nu mai are voie să dea verdicte

CNSAS nu mai are voie să dea verdicte
30 Oct 2008   •   01:36

Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat, cu 73 de voturi, ordonanţa de urgenţă a Guvernului care reglementează noul statut al CNSAS. Activitatea colegiului va fi, de aici înainte, una pur administrativă, limitată la constatarea calităţii de ?lucrător? sau ?colaborator? al fostei Securităţi, fără stabilirea verdictului de ?poliţie politică?. Comisia Juridică a Senatului a mai propus şi unele amendamente, cele mai importante vizându-i pe foştii activişti de partid şi pe membrii clerului.
Astfel, nomenclaturiştii PCR nu mai fac obiectul verificării obligatorii de către CNSAS, iar preoţilor li se vor putea examina dosarele numai dacă acest lucru este cerut în mod expres de cultul căruia îi aparţin.
Mircea Dinescu aprecia: ?Legea asta e o ciulama. S-au gândit să ne omoare şi n-au reuşit, dar ne-au făcut nişte bieţi funcţionari?, scrie Gândul.
Corneliu Turianu, la rândul său, deplânge statutul exclusiv administrativ pe care l-a dobândit CNSAS: ?Înainte aveam şi noi un rol, însemnam ceva în societate, acum vom da adeverinţe ca la secretariat şi vom spăla ca la Nufărul, pentru că asta am devenit ? un fel de Nufărul sau de Ariel?.
Senatorii i-au exclus din lista persoanelor verificate din oficiu pe cei care, având competenţe decizionale, juridice ori politice, au luat hotărâri, la nivel central sau local, cu privire la activităţile Securităţii ori ale altor structuri de represiune.
Mai mult, conform unui amendament propus de Norica Nicolai, pentru a nu leza imaginea Bisericii, preoţii nu vor mai fi verificaţi decât cu acceptul acesteia.
Hotărârea parlamentarilor vine într-un moment în care pe rol în instanţă sunt numeroase cauze ce privesc deciziile date până acum de CNSAS.

×
Subiecte în articol: CNSAS politie politica Mircea Dinescu
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close