Antena 3 CNN Actualitate Crenguța Leaua, unul dintre avocații care au adus victoria României în procesul Roșia Montană: "Am sperat mereu că vom câștiga"

Crenguța Leaua, unul dintre avocații care au adus victoria României în procesul Roșia Montană: "Am sperat mereu că vom câștiga"

Crenguța Leaua, unul dintre avocații care au câștigat procesul pentru aurul din Apuseni, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre eforturile depuse de reprezentanții României în lupta pentru victorie.

Crenguța Leaua, unul dintre avocații care au adus victoria României în procesul Roșia Montană: "Am sperat mereu că vom câștiga"
Sursa foto: Facebook
de Redacția Antena 3 CNN    |    10 Mar 2024   •   19:45

Crenguța Leaua s-a numărat printre avocații care au reușit să obțină victoria României în procesul Roșia Montană.

Aceasta a vorbit, la Antena 3 CNN, despre eforturile depuse în cei 9 ani de luptă.

"A fost o muncă de echipă. Noi trebuia să credem de la bun început că vom câștiga, astfel încât să avem energia de a lupta. Totuși, noi, ca avocați, facem întotdeauna o analiză de risc, când vedem dacă este posibil să pierdem sau să câștigăm, apoi pregătim acele argumente care construiesc apărarea clientului nostru, în acest caz, a statului român.

A existat permanent o abordare extrem de responsabilă a celor două aspecte, însă noi am sperat mereu că vom câștiga, pentru că așa era drept și așa s-a dovedit a fi", a spus avocatul, la Antena 3 CNN.

Crenguța Leaua a dezvăluit că a fost un proces foarte greu, existând și momente în care România putea pierde.

"Acest dosar nu este unul simplu, ci unul de o complexitate extraordinară. Riscul a existat în permanență. Din acest motiv, noi am încercat să fim cât mai responsabili cu putință și să urmărim cu seriozitate fiecare argument adus de investitor, încercând să explicăm Tribunalului de ce România s-a aflat într-o poziție de respect a drepturilor investitorului, dar și de respect față de legislația sa internă", a mai adăugat avocatul.

"Există și o potențială cale de atac"

Totodată, Crenguța Leaua spune că, în acest moment, există o potențială cale de atac, în cazul în care investitorul va formula o cerere în acest sens, însă motivele sunt limitate.

"Există acest risc. Pentru noi, este important să analizăm hotărârea și să ne pregătim pentru ipoteza în care, eventual, investitorul străin are un alt punct de vedere.  

Să nu uităm că hotărârea are o opinie separată. Totuși, motivele pentru care se poate anula o hotărâre arbitrală de acest tip sunt foarte limitative.

Este o victorie, dar trebuie să înțelegem că există și o potențială cale de atac. Este adevărat, pentru motive limitative, așa cum am spus, dar există.

Este o decizie care aparține exclusiv investitorului, care va hotărî dacă va fi formulată sau nu o astfel de cerere", a spus Crenguța Leaua, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close