Antena 3 CNN Economic Comoara care zace îngropată la Roşia Montană. Ce urmează după ce România a câştigat procesul

Comoara care zace îngropată la Roşia Montană. Ce urmează după ce România a câştigat procesul

România păstrează această aur de la Roșia Montană, însă în momentul de față la nivelul Guvernului nu există discuții cu privire la exploatarea acestor zăcăminte.

de Cătălina Mănoiu    |    10 Mar 2024   •   11:35

În momentul de față, premierul Marcel Ciolacu, imediat după ce a venit decizia Tribunalului Internațional, spunea că acest referendum pentru a decide ce vom face cu aurul de la Roșia Montană nu mai este o prioritate. 

Rămâne în patrimoniul UNESCO Roșia Montană. La nivelul Guvernului se lucrează însă, potrivit unor surse, la o schemă de sprijin pentru prelucrarea metalelor neferoase. 

Asta pentru că, spuneau surse din guvern, că cel mai important ar fi ca, dacă România vreodată ar extrage aurul și argintul de la Roșia Montană, atunci să reușească să-l și prelucreze în țară pentru a putea profita. 

Sunt de asemenea, îngrijorări și cu privire la faptul că această firmă canadiană are la dispoziție aproximativ patru luni pentru a ataca decizia la Tribunalul Internațional. 

Experții spun însă și legislația arată că sunt doar motive limitate pentru care Gabriel Resources va putea să conteste și să ceară anularea acestei decizii.

Acestea ar putea să fie, de exemplu, faptul că tribunalul nu a fost constituit în mod corespunzător, faptul că și-ar fi depășit atribuțiile, competențele și, de asemenea, un caz de corupție din partea unui membru al completului de judecată ar putea duce la anularea hotărârii. 

Sunt, de asemenea, discuții, pentru că legislația spune că ar putea să fie anulată decizia și dacă acest tribunal s-a îndepărtat serios de la o regulă fundamentală de procedură sau dacă în hotărâre nu a indicat motivele pe care se bazează. 

Aproximativ patru luni au la dispoziție cei de la Gabriel Resources să atace această hotărâre. 

Experții sunt spun însă că sunt șanse de reușită de doar 5% pentru compania canadiană.

Ce comoară zace îngropată la Roşia Montană

Potrivit studiilor care au fost făcute atunci când a început această investiție a Gabriel Resources, România are la Roșia Montană peste 300 de tone de aur și aproape 1.500 de tone de argint - atât apreciau canadieni ca ar putea să extragă de la Roșia Montană în decurs de 16 ani. 

Dacă am calcula aceste metale neferoase la prețul de acum, am putea să vedem că toate aceste zăcăminte ar aduce României aproximativ 19 miliarde de euro. 

Pe lângă aur și argint, România are la Roșia Montană și platină. Are de asemenea și alte metale, precum titan sau nichel. Însă atenția principală investitorilor a fost asupra zăcămintelor de aur și argint.

×
Subiecte în articol: Rosia Montana comoara Gabriel Resources
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close