Antena 3 CNN Actualitate Cultură Concert istoric în Coreea de Nord. Filarmonica din New York a cântat în premieră la Phenian

Concert istoric în Coreea de Nord. Filarmonica din New York a cântat în premieră la Phenian

Concert
istoric în Coreea de Nord. Filarmonica din New York a
cântat în premieră la Phenian
26 Feb 2008   •   17:41
Filarmonica din New York a cântat în premieră la Phenian, capitala Coreei de Nord. În orchestră s-a aflat şi un român. Concertul s-a vrut a fi un gest de diplomaţie culturală care să detensioneze relaţiile dintre Washington şi Phenian, îngheţate după războiul din 1953. Concertul organizat la Teatrul din Phenian a început cu imnul Coreei de Nord şi cu cel al Statelor Unite. A urmat, apoi, interpretarea unor arii celebre.

Muzica ar putea fi un bun ambasador între Coreea de Nord şi Statele Unite. Americanii acuză regimul comunist că nu renunţă la programul de înarmare nucleară. Totuşi, filarmonica din New York a fost invitată la Phenian chiar de liderii nord-coreeni.

În public nu a fost prezent, însă, niciun responsabil american.

Cei peste 1.500 de invitaţi au aplaudat îndelung concertul Filarmonicii, transmis în direct de televiziunile din întreaga lume.

La concertul istoric a participat şi un român. Violoncelistul Valentin Hârşu face parte din orchestra Filarmonicii din New York de aproape 30 de ani.

În adolescenţă, înainte de a pleca definitiv din ţară, românul a studiat în Italia şi a câştigat un premiu internaţional, la Moscova.

Valentin Hârşu a emigrat în 1975 în Israel, iar un an mai târziu, a ajuns în Statele Unite, unde a fost acceptat în Filarmonică.

Celebra orchestră condusă de dirijorul Lorin Maazel, este cea mai veche din Statele Unite şi are peste o sută de instrumentişti.

Antena3.ro

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close