Antena 3 CNN Actualitate Cultură Sute de oameni la expoziţia de la Opera Naţională dedicată lui Dimitrie Cantemir

Sute de oameni la expoziţia de la Opera Naţională dedicată lui Dimitrie Cantemir

Opera Naţională din Bucureşti a fost plină ochi aseară. Sute de oameni au venit să marcheze 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură şi principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir. Evenimentul a început cu o expoziție foto-documentară, urmată de un concert al Ansamblului Anton Pann.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   11:11

Reprezentanții Arhivei Naţionale au pregătit în foaierul Operei Naţionale o expoziție foto-documentară cu imagini din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, totul în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Academia Română şi Academia de Științe a Moldovei. 

"Avem documente de la tatăl şi soţia lui Dimitrie Cantemir. Avem câteva piese reprezentative din perioada pe care acesta a petrecut-o la Istanbul. De asemenea, avem şi elemente de cancelarie domnească. Prin acest proiect punem în valoarea  universul lui Dimitrie Cantemir", a declarat Codruţa Mihailovici, arhivist paleograf, Arhivele Naționale. 

"În momentul de față Cantemir se predă în tot orientul ca unul dintre cei mai importanți muzicieni deoarece odată cu el începe modernizarea muzicii orientale.  Datorită lui avem cea mai importantă colecție de muzică de curte, muzică de ateneu", a precizat Constantin Răileanu, orchestrator "Ansamblul Anton Pann".

Citeşte şi: Proiectul "Dimitrie Cantemir - Romanian Sound of The Orient" ajunge la Alba Iulia

Elementul care a ieșit cel mai mult în evidență a fost holograma principelui Dimitrie Cantemir care şi-a prezentat personal creațiile muzicale pe întreaga perioadă a spectacolului.

Programul a fost derulat cu sprijinul Computeland.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close