Antena 3 CNN Actualitate Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: "Bugetul este nerealist, cu cheltuieli subestimate și venituri supraevaluate. Estimăm un deficit de 6,4% din PIB în anul electoral 2024"

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: "Bugetul este nerealist, cu cheltuieli subestimate și venituri supraevaluate. Estimăm un deficit de 6,4% din PIB în anul electoral 2024"

Bugetul pe 2024 este atacat nu doar de Opoziție, ci și de instituția care are rolul de a consilia Guvernul în elaborarea acestei legi fundamentale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Dec 2023   •   16:45

Consiliul Fiscal avertizează că bugetul cu care premierul Marcel Ciolacul a venit în Parlament este "fantezist, nesustenabil și riscă să adâncească deficitul bugetar", relatează Antena 3 CNN.

Instituția citată arată că proiectul legii respective nu este în acord cu angajamentele pe care România și le-a luat în fața Comisiei Europene și că, la anul, Executivul ar putea veni cu noi taxe pentru a acoperi lipsa veniturilor.

Consiliul Fiscal mai spune că, în ceea ce privește majorarea pensiilor, ar fi fost oportun ca aplicarea legii să fie eșalonată pe mai mulți ani.

În schimb, în condițiile actuale, această majorare va fi o povară mare pentru bugetul pe 2024, consideră acest organism.

"A crede că se poate realiza corecția deficitului bugetar prin inflație este o iluzie, însă impactul pe termen scurt și mediu este sever, pentru că mărește mult deficitul, fiind vorba de cheltuieli permanente", subliniază Consiliul Fiscal.

Președintele Consiliului Fiscal: "Estimăm un deficit bugetar de 6,4% din PIB în 2024. Este un an electoral încărcat, iar promisiunile au fost foarte mari!"

"Observațiile noastre sunt făcute cu puțin timp înainte de decizia Guvernului și de discuția din Parlament, fiindcă am primit proiectul de buget foarte târziu.

De fapt, am primit două proiecte de buget și avem o evaluare care, așa cum s-a întâmplat și în cazul proiectului de buget pentru 2023, are venituri supraestimate de Guvern. 

Se mizează pe încasări de aproximativ 19 miliarde de lei prin digitalizare, ameliorare a colectării. (Avem) și o subestimare de cheltuieli, pe baza proiecțiilor macroeconomice pe care le are Guvernul. Având în vedere că noi, în virtutea principiului prudențial, nu putem să luăm în calcul venituri ipotetice și ținând cont de datele pe care le-am avut la dispoziție, am ajuns cu o evaluare de deficit pentru 2024 în jur de 6,4% din Produsul Intern Brut (...)

Aceasta e situația. Este un an foarte încărcat din punct de vedere electoral, nevoile sunt foarte mari, promisiunile au fost foarte mari. Noi susținem că era nevoie de o lege nouă a pensiilor (...), însă nu putem să închidem ochii la impactul bugetar.

Viața arătat că această instituție a României, Consiliul Fiscal, a avut dreptate în anii recenți. Am avut miniștri care au spus că este posibil să se înșele Consiliul Fiscal. Nu ne-am înșelat și nu credem că ne vom înșela nici în anul 2024", a spus președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close