Antena 3 CNN Actualitate Decizia luată de România și de alte cinci țări europene în privința cerealelor din Ucraina

Decizia luată de România și de alte cinci țări europene în privința cerealelor din Ucraina

Problema cerealelor din Ucraina care au invadat piețele din estul și centrul Europei, va fi abordată colectiv de România și de alte cinci state.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Apr 2023   •   14:24

Este vorba despre Polonia, Bulgaria, Cehia, Slovacia și Ungaria,

Decizia privind abordarea comună a fost luată vineri, la întâlnirea prin videoconferință a miniștrilor Agriculturii din România și din statele menționate.

"Prin această întâlnire se continuă demersul făcut de șefii de guvern din România, Polonia, Slovacia, Ungaria, respectiv, de președintele Bulgariei, care au semnat o scrisoare adresată Președintei Comisiei Europene, prin care s-a solicitat luarea unor măsuri concrete în vederea îmbunătățirii situației.

În cadrul videoconferinței, am convenit ca aceste probleme să nu se abordeze separat, ci în mod unitar, de către cele șase state membre”, a anunțat, vineri, Ministerul român al Agriculturii.

Citește și: PSD cere MAE să înceapă negocierile pentru aplicarea în România a "modelului polonez" la exporturile de cereale ucrainene în UE

Participanții au fost de acord ca experții celor șase ministere să redacteze o informare, agreată la nivel politic.

Documentul urmează să fi prezentat în cadrul Consiliului de miniștri ai Agriculturii din 25 aprilie și, de asemenea, să fie transmis comisarilor europeni pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski și, respectiv, pentru Comerț, Valdis Dombrovskis.

Antena 3 CNN a relatat despre recentele proteste ale fermierilor români, bulgari și polonezi, care se plâng de faptul că pătrunderea nerestricționată a cerealelor ucrainene pe piețele naționale din Uniunea Europeană îi duce la faliment.

"Este cert că România va ajuta, în continuare, tranzitul de produse agricole provenind din Ucraina. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi interzise, în cele din urmă, la comercializare pe piața din România", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Xenia Croitoru.

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close